Μετά τα… απανωτά περιστατικά που έθεσαν σε δοκιμασία την ασφάλεια των αστικών συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής ποινικών ρητρών κατά της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής.
Η απόφαση έρχεται στον απόηχο δύο σοβαρών συμβάντων μέσα σε λίγες : της σφοδρής σύγκρουσης λεωφορείων στη Βούλα με δεκάδες τραυματίες και του χθεσινού επεισοδίου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν λεωφορείο κινήθηκε ακυβέρνητο επί 150 μέτρα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και σοβαρά ερωτήματα για τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΟΑΣΑ γνωστοποίησε ότι έχει καλέσει την ανάδοχο κοινοπραξία να παραθέσει εξηγήσεις για τις συνθήκες και των δύο περιστατικών. Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο παρακολούθησης της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων, με τη διαδικασία επιβολής ποινικών ρητρών να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο Οργανισμός ενημέρωσε σχετικά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ενδέχεται να παρέμβει θεσμικά εάν προκύψουν ζητήματα που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός:
«Ο ΟΑΣΑ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ασφάλεια των επιβατών, στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και στην εξασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων του.»
Ελλείψεις προσωπικού στα μέσα μαζικής μεταφοράς της αστικής συγκοινωνίας κατήγγειλαν συνδικαλιστές των μέσων αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στο ΕΚΘ, με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα με τα δύο λεωφορεία στη Βούλα Αττικής. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μόνιμες προσλήψεις στους κλάδους των οδηγών, της συντήρησης και της καθαριότητας σε ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ και Μετρό.
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης των σωματείων βρέθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως οδήγηση, συντήρηση και καθαριότητα. Όπως επισήμαναν, οι ελλείψεις αυτές αφορούν τον ΟΑΣΘ, τα ΚΤΕΛ αλλά και το Μετρό Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών.
Οι συνδικαλιστές επανέφεραν το πάγιο αίτημά τους για μόνιμες προσλήψεις και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι η κάλυψη των μεταφορικών αναγκών μέσω εργολαβιών και συμβάσεων leasing εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Ο Κώστας Ηλιού, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων ΟΑΣΘ και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφοράς Ελλάδας, ανέδειξε την αντίφαση μεταξύ της έλλειψης πόρων για προσλήψεις και των αυξανόμενων κονδυλίων για εργολαβίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο διαγωνισμός για τις περιαστικές γραμμές που εκτελούν τα ΚΤΕΛ, εκτινάχθηκε από τα 20 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ετησίως.
Την ίδια στιγμή, από τους 1.100 οδηγούς που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του ΟΑΣΘ, υπηρετούν μόλις περίπου 850, ακόμη και με την προσθήκη των συμβασιούχων, υπογράμμισε ο κ. Ηλιού.
Η έλλειψη προσωπικού και οι χαμηλές αποδοχές οδηγούν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε παράλληλη απασχόληση και εργασία υπό εξαντλητικές συνθήκες. Ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του σωματείου του ΟΑΣΘ, ανέφερε ότι οδηγοί των ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν γραμμές αστικής συγκοινωνίας εργάζονται στα ρεπό τους και σε τουριστικά ή άλλες δουλειές, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Αυτό, όπως είπε, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια των επιβατών, όταν το προσωπικό είναι κουρασμένο ή υποαμειβόμενο.
Ο Γιώργος Ριμπάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε σε φαινόμενα συστηματικών υπερωριών και αναπληρώσεων, που όπως είπε αγγίζουν το όριο του νόμου, εξαιτίας της αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας.
Το σύνολο των παρεμβάσεων κατέδειξε ένα κοινό πρόβλημα: η χρόνια υποστελέχωση, οι επισφαλείς εργασιακές συνθήκες και η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά ανοίγουν και σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.