Αν ξυπνάτε συχνά μέσα στον ύπνο σας χωρίς λόγο, να είστε σίγουροι ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι αναζητήσεις στο Google και τα βίντεο στο TikTok έχουν πάρει… φωτιά σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ οι θεωρίες των ειδικών κάνουν λόγο για πνευματικές ή ορμονικές διαταραχές, που ευθύνονται για αυτές τις μεταβολές στον ύπνο σας.
Η Dr. Ana Krieger, διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου στο Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian, δίνει τη δική της άποψη για το θέμα, μιλώντας στο CNBC. Όπως η ίδια θεωρεί, οι περισσότεροι «παραβλέπουμε τη σημασία του να έχουμε καλές συνήθειες ύπνου πριν κοιμηθούμε».
Ορισμένες συμπεριφορές που οδεύουν πριν τον ύπνο και ορισμένες πτυχές του περιβάλλοντος ύπνου σας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να κοιμάστε ήρεμα όλη τη νύχτα, σημειώνει η ίδια. Παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με την Krieger είναι:
Αλλά αν έχετε ρυθμίσει με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον σας για τον ιδανικό ύπνο και πάλι εξακολουθείτε να ξυπνάτε γύρω στις 3 π.μ., τα προβλήματα ύπνου σας θα μπορούσαν να οφείλονται στο στρες.
Επιπλέον, εάν έχετε παθήσεις ύπνου όπως η άπνοια, η ανησυχία και η αϋπνία, το καθένα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Η συζήτηση με έναν γιατρό ή έναν ειδικό στην υπνοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη.
Αποφύγετε ορισμένες συμπεριφορές όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας
«Αν χρησιμοποιείτε τα τηλέφωνά σας, κοιτάτε την ώρα, ανάβετε το φως, ή ξεκινάτε να διαβάζετε κάτι πολύ ενδιαφέρον, αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει την αϋπνία σας, επειδή “αγκαλιάζετε” αυτές τις συνήθειες» δηλώνει η Krieger.
Το ιδανικό θα ήταν να διατηρήσετε μια πολύ ήσυχη ρουτίνα και να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε τον ενθουσιασμό και τις δραστηριότητες που κάνετε όταν ξυπνάτε το βράδυ, λένε οι ειδικοί.
Αντί να κάνετε διεγερτικές δραστηριότητες όπως η χρήση του τηλεφώνου σας, ασχοληθείτε με χαλαρωτικές συμπεριφορές όπως ο διαλογισμός ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να νανουρίσετε τον εαυτό σας. Η Krieger συνιστά την τεχνική αναπνοής 478 όπου εισπνέετε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάτε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα και εκπνέετε για οκτώ δευτερόλεπτα.
Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλά. Προσπαθήστε να νιώσετε χαλαροί και να συμβιβαστείτε με την αϋπνία σας, γιατί αν αρχίσετε να ανησυχείτε για τον ύπνο, το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας χωρίς αντίκρισμα.