MENU

Αλλάζεις συχνά δουλειά; Πρόσεξε: Μπορεί να σε κόψουν πριν καν σε δουν!

Οι top συμβουλές από HR executive της Accenture για επαγγελματίες με... «πολύχρωμο» βιογραφικό

Στη σημερινή εποχή, κάθε επαγγελματική πορεία μπορεί να διαμορφωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, επισημαίνει η Angela Beatty, Chief Leadership & HR Officer της Accenture.

«Δεν ζούμε πια σε έναν κόσμο όπου περιμένουμε από κάποιον να μείνει 30 χρόνια στην ίδια εταιρεία», δήλωσε η Beatty στο πλαίσιο του συνεδρίου Uplift της BetterUp. Είναι πλέον αναμενόμενο να βλέπει κανείς υποψηφίους που έχουν αλλάξει αρκετές θέσεις και εργοδότες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για «καμπανάκια» σε ένα βιογραφικό, υπάρχει ένα στοιχείο που η Beatty εντοπίζει αμέσως: μια σειρά από σύντομες επαγγελματικές εμπειρίες, διάρκειας ενός έτους ή και λιγότερο.

Γιατί αυτό προκαλεί ανησυχία και τι προτείνει σε όσους έχουν τέτοιο προφίλ

Όπως σημειώνει η Beatty, η βραχυχρόνια απασχόληση είναι κάτι που συμβαίνει, και ειδικά όταν κάποιος είναι νέος στην αγορά εργασίας.

«Αν κάποιος μόλις έχει αποφοιτήσει, δεν περιμένω να έχει μεγάλη σταθερότητα στο βιογραφικό του», λέει. «Ίσως έχει κάνει μερικές πρακτικές ασκήσεις ή μικρά projects, αλλά είναι λογικό να μην έχει πολυετή εμπειρία στον ίδιο εργοδότη».

Το πρόβλημα, όμως, ανακύπτει όταν σε ένα διάστημα 10 ετών παρουσιάζεται σταθερά ένα μοτίβο σύντομης παραμονής σε θέσεις εργασίας.

«Με κάνει να αναρωτιέμαι αν μπορούν πραγματικά να εδραιωθούν κάπου»

«Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν το άτομο έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί, να συνεργαστεί και να προσφέρει ουσιαστικά σε έναν οργανισμό, σε σημείο που να παραμείνει αρκετό καιρό ώστε να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα», εξηγεί.

Και αυτή η ανησυχία δεν είναι μόνο προσωπική της. Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn (Αύγουστος 2024) σε 1.024 υπεύθυνους προσλήψεων, το 37% δήλωσε ότι η συχνή αλλαγή δουλειών είναι λόγος απόρριψης υποψηφίου.

Όπως είχε δηλώσει και ο ειδικός καριέρας του LinkedIn, Drew McCaskill, «αν σε μια θέση έμεινες μόνο εννέα μήνες, πιθανότατα και σε εμάς για τόσο θα μείνεις».

Πώς να εξηγήσεις τις θέσεις που παρέμεινες μικρό διάστημα στο βιογραφικό σου

Για όσους επαγγελματίες έχουν πράγματι αρκετές σύντομες θέσεις εργασίας στο ιστορικό τους, η Beatty συνιστά να προσφέρουν σαφές πλαίσιο και εξηγήσεις.

✅ Αν, για παράδειγμα, είχες πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στην ίδια εταιρεία –λόγω προαγωγής ή εσωτερικών μετακινήσεων– φρόντισε να το κάνεις ξεκάθαρο.

✅ Αν είσαι freelancer ή συμβασιούχος, και έχεις δουλέψει σε διάφορα projects μικρής διάρκειας, ομαδοποίησέ τα με bullets κάτω από τον αντίστοιχο τίτλο (π.χ. «Ελεύθερος επαγγελματίας» ή «Σύμβουλος»).

«Δείξε στο βιογραφικό ότι ήταν εξ αρχής σχεδιασμένες ως σύντομες συνεργασίες/συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε ο εργοδότης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα», τονίζει.

Αν αυτό δεν ισχύει, τότε η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σου να δώσεις εξηγήσεις.

«Οι συνεντευκτές εκτιμούν την αυθεντικότητα. Εφόσον δεν μιλάμε για επαναλαμβανόμενο μοτίβο, μπορείς να είσαι ειλικρινής για το γιατί τελείωσε η συνεργασία — ενώ ταυτόχρονα να τονίσεις ένα θετικό παράδειγμα αντίκτυπου που είχες στη θέση αυτή», καταλήγει η Beatty.

Σχετικά Άρθρα