Το 77% των εργαζομένων αισθάνεται εξουθενωμένο. Όχι επειδή δεν αντέχει την πίεση, αλλά επειδή δεν βρίσκει ποτέ χρόνο να ανακάμψει. Γι’ αυτόν τον λόγο η εξάντληση – που μπορεί εύκολα να καταλήεξει σε burnout αν δεν λάβεις τα μέτρα σου – δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Είναι ένδειξη ότι έχεις μείνει “στην πρίζα” για πολύ καιρό, χωρίς πραγματικές ευκαιρίες αποφόρτισης.
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
Αναγνωρίζεις τον εαυτό σου; Δεν είσαι μόνος.
Αν νιώθεις διαρκώς κουρασμένος, μη λειτουργικός και χωρίς ενέργεια, υπάρχει τρόπος να ξαναβρείς τη δύναμή σου – χωρίς να αλλάξεις δουλειά.
Το στρες είναι φυσικό. Η απουσία ανάκαμψης, όμως, είναι το πρόβλημα. Δημιούργησε καθημερινές ρουτίνες λήξης της ημέρας και προστάτεψε τον ύπνο σου σαν πολύτιμο επαγγελματικό ραντεβού.
Ο χρόνος χωρίς συγκέντρωση σε στραγγίζει. Κράτησε χρόνο για βαθιά εργασία και περιόρισε τα “περιττά” από το ημερολόγιό σου.
Η κίνηση δεν είναι πολυτέλεια – είναι εργαλείο ανανέωσης. Ένας σύντομος περίπατος ή λίγες διατάσεις αρκούν για να αλλάξεις ενέργεια και διάθεση.
Ξεκίνα με δυνατό πρωινό. Απόφυγε την υπερβολή στην καφεΐνη και φρόντισε τα σνακ σου να σε στηρίζουν, όχι να σε “ρίχνουν”.
Η εξουθένωση δεν έρχεται ξαφνικά. Μάθε να αναγνωρίζεις τα πρώτα σημάδια και ρώτα τον εαυτό σου τι σε στραγγίζει και τι σε γεμίζει.
Μάθε να λες «όχι». Η πρόθεση έχει μεγαλύτερη αξία από την παρόρμηση. Ένα “ναι” χωρίς νόημα σε οδηγεί πιο κοντά στην εξουθένωση.
Καθάρισε το κινητό και τον υπολογιστή από άχρηστες ειδοποιήσεις. Η ησυχία στον ψηφιακό χώρο βοηθά στη διαύγεια του νου.
Η ευτυχία δεν μετριέται πάντα με KPI. Κάνε χώρο στη ζωή σου για πράγματα που αγαπάς, ακόμα και αν δεν “φέρνουν” τίποτα πίσω.
Η εξουθένωση δεν είναι ένδειξη αποτυχίας.
Είναι το αποτέλεσμα του να είσαι δυνατός για πολύ καιρό χωρίς υποστήριξη.
Ας είναι αυτές οι νέες συνήθειες το προσωπικό σύστημα αυτορρύθμισης και στήριξής σου.
Ποια θα υιοθετήσεις πρώτη;