Ανάμεικτα συναισθήματα κυριεύουν τον μέσο εργαζόμενο το τελευταίο -μεγάλο- διάστημα, σχετικά με την οικονομία, την αγορά εργασίας και τις συναλλαγές. Η «αβεβαιότητα» που καταγράφεται στους περισσότερους ελέγχους και κριτικές σημειώνει ρεκόρ αναφορών από τον Νοέμβριο και την εκλογή του Trump, ο οποίος προβαίνει σε πολύ ιδιαίτερες αποφάσεις.
Μια λέξη που θα μπορούσε να τα συμπεριλάβει όλα είναι το «άσχημο». Τα e-mails πλέον είναι πιο άσχημα από ό,τι ήταν κατά την περίοδο του Covid το 2020, ενώ κι εκείνα ήταν πιο καταθλιπτικά, ψυχρά και απελπισμένα από το 2008 και την οικονομική κρίση.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η Alison Green, συντάκτρια και σύμβουλος καριέρας με δισ. ακολούθων σχετικά με θέματα εργασίας, προσλήψεων, παραιτήσεων και απολύσεων.
Όπως τονίζει, στα e-mails που λαμβάνει διακρίνεται όλο και μεγαλύτερος πανικός: «Επικρατεί ο χαμός. Οι περισσότεροι ανησυχούν, για το αν η δουλειά τους βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αν πρόκειται να κάνει περικοπές, αν πρέπει οι ίδιοι να ψάξουν για άλλη δουλειά ή αν μπορέσουν να φύγουν άμεσα από τη δουλειά τους αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Γενικά η αγορά εργασίας φοβίζει τον κόσμο».
Το πιο κοινό και σημαντικό ερώτημα των εργαζομένων για την καριέρα τους
Η Green ταξινομεί τα e-mails που δέχεται σε τρεις κατηγορίες:
Συμβουλές για το αβέβαιο
Η Alison Green προσπαθεί να εξάγει το πιο ασφαλές και θετικό συμπέρασμα μέσα από όλα αυτά. Θυμίζει, ότι ακόμα και αν κάποιοι βιώνουν κάτι αβάσταχτο στον εργασιακό τους χώρο, δεν παύουν να είναι άξιοι και παραγωγικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι απλώς επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες.
Επίσης, τονίζει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. «Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύ άσχημα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φαίνονται έτσι σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα».
Όσοι προσπαθούν να βρουν ένα… επαγγελματικό σωσίβιο, θα πρέπει να αποφεύγουν «να σκέφτονται καταστροφικά ότι “η καριέρα μου τελείωσε και δεν θα ξανακάνω ποτέ το είδος της δουλειάς που αγαπώ”».
Αντίθετα, σε όσους δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγορά εργασίας, συμβουλεύει να σκεφτούν γενικά, πώς οι δεξιότητές τους μεταφέρονται σε άλλους κλάδους.
«Απλώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις δημιουργικά», καταλήγει η Green. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μη βιάζεσαι να συμπεράνεις ότι “αυτό είναι το μόνο που ξέρω να κάνω και κανένας δεν θα με πάρει ποτέ σε κάποια άλλη δουλειά”».