MENU

Ακριβαίνουν τα μικρά πακέτα από Temu & Shein — Η ΕΕ περνά στην αντεπίθεση

Επιπλέον κόστος σε κάθε δέμα από κινέζικα e-commerce – Μέρος των εσόδων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Σε μία νέα, αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων και την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει κατ’ αποκοπή τέλος ύψους 2 ευρώ σε κάθε μικρό πακέτο που εισέρχεται απευθείας στο ευρωπαϊκό έδαφος — κυρίως από την Κίνα. Η πρόταση αυτή αναμένεται να πλήξει σημαντικά κολοσσούς του e-commerce όπως οι Temu και Shein, που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνά προϊόντα.

4,6 δισεκατομμύρια πακέτα στο μικροσκόπιο της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Maroš Šefčovič μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή τέλους διαχείρισης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από τα 4,6 δισεκατομμύρια πακέτα που φθάνουν κάθε χρόνο απευθείας σε νοικοκυριά εντός ΕΕ.

Η πρόταση, την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times, προβλέπει:

  • Τέλος 2 ευρώ για κάθε απευθείας εισαγόμενο προϊόν.
  • Μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ για προϊόντα που αποστέλλονται πρώτα σε αποθήκες (logistics hubs) εντός της Ένωσης.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν, μέρος των εσόδων θα χρηματοδοτήσει την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων, ενώ το υπόλοιπο θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο κ. Šefčovič τόνισε ότι η αθρόα εισροή πακέτων συνιστά πρωτοφανή πρόκληση, όσον αφορά την επιβολή ελέγχων, την ασφάλεια των προϊόντων και την εφαρμογή των κανονισμών συμμόρφωσης.

Προέλευση: Κατά 90% από την Κίνα

Η συντριπτική πλειονότητα των εισαγόμενων μικροπακέτων — πάνω από 9 στα 10 — έχει προέλευση την Κίνα, καθιστώντας σαφές ποιος είναι ο βασικός αποδέκτης του νέου μέτρου. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που έρχεται να θωρακίσει την ενιαία αγορά απέναντι στις ασύδοτες ροές φθηνών, συχνά μη συμμορφούμενων προϊόντων, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των καταναλωτών όσο και τον υγιή ανταγωνισμό.

Καταγγελίες και ανησυχία από τον ευρωπαϊκό εμπορικό κόσμο

Όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές της ΕΕ καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό, επισημαίνοντας την έλλειψη ίσων όρων ανταγωνισμού με εταιρείες που εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο καθεστώς «αδασμολόγητων μικροπακέτων». Παράλληλα, ο αριθμός των επικίνδυνων ή μη συμμορφούμενων προϊόντων αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία στους ρυθμιστικούς φορείς και στους καταναλωτές.

ΗΠΑ: Αντίστοιχα μέτρα κατά των κινεζικών εισαγωγών

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ, που επιδιώκουν να περιορίσουν την εισαγωγή φθηνών κινεζικών προϊόντων μέσω της κατάργησης του καθεστώτος “de minimis”, το οποίο εξαιρεί αποστολές κάτω των 800 δολαρίων από δασμούς και εκτελωνιστικές διαδικασίες.

Αν και η πρώτη προσπάθεια του Donald Trump να ελέγξει τις εισαγωγές τον Φεβρουάριο απέτυχε λόγω έλλειψης πόρων, στις 2 Μαΐου επανήλθε με νέα κατάργηση του καθεστώτος «de minimis» και ταυτόχρονα μείωσε τους προηγουμένως αυξημένους δασμούς, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην Κίνα για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τους Αμερικανούς καταναλωτές που επιλέγουν να αγοράζουν φθηνά προϊόντα μέσω διαδικτύου — μια δυναμική που ενδέχεται σύντομα να παρατηρηθεί και στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα