MENU

«Χείρα βοηθείας» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας προς τις ΜμΕ με δυο νέες δράσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη, κα. Αηδονά, οι δράσεις αυτές ενισχύουν τον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα

Νέο βοηθητικό «πακέτο» στον επιχειρηματικό κόσμο και συγκεκριμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχει, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η νέα αυτή στήριξη συγκεκριμένα, τη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ με δυο καινούργειες δράσεις που επελέγησαν βάσει των αναγκών της αγοράς: Το «Κλειδί Προόδου» και την «Αφετηρία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας».

Πρόκειται για δράσεις που αφενός δίνουν κίνητρο σε όποιον θέλει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, ώστε μπει στον σύγχρονο κόσμο του επιχειρείν και αφετέρου ενισχύει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν το κατάλληλο κλειδί για τον εκσυγχρονισμό τους, τη διείσδυσή τους σε νέες εγχώριες και διεθνείς αγορές, και την καινοτομία βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής (16/6) εκδήλωσης η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, παρουσιάζοντας τις δυο νέες δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ της ΠΚΜ τόνισε ότι οι δράσεις αυτές που προκηρύχθηκαν στις αρχές του περασμένου Μαΐου, εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που εκτός από την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενισχύουν τον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Επιχορηγήσεις ύψους 50% για στήριγμα του επιχειρείν

Αναφερόμενη στα κύρια στοιχεία των δυο νέων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η περιφερειάρχης επεσήμανε ότι αφορούν:

  • Σε διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης.
  • Στη δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο για υφιστάμενες, όσο και για νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.
  • Στην επιχορήγηση 50%.
  • Σε επενδυτικά σχέδια από 25.000 ευρώ μέχρι και 500.000 ευρώ.
  • Στη χρηματοδότηση μιας ευρείας γκάμας δαπανών, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν υφιστάμενες επιχειρήσεις του χονδρικού και λιανικού εμπορίου αλλά ακόμα και επιστήμονες.

«Το γεγονός ότι οι αίθουσες στις οποίες πραγματοποιούμε τις ενημερωτικές εκδηλώσεις μας είναι πάντα γεμάτες, πιστοποιεί τη δίψα που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο για ενίσχυση, για στήριξη, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων» σημείωσε στην ομιλία της η κ. Αηδονά και πρόσθεσε ότι ι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με απλά λόγια σημαίνει επένδυση στη δημιουργία νέου εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας.

«Σημαίνει επένδυση στην κοινωνία και στο ανθρώπινο δυναμικό, επένδυση σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιφερειακή οικονομία. Σημαίνει τελικά άλλο ένα βήμα στον αναπτυξιακό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια Περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης και με ορίζοντα το 2030» τόνισε η Περιφερειάρχης.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΠΚΜ συνεχίζει να έχει την επιχειρηματικότητα σε άμεση προτεραιότητα και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν την πραγματική οικονομία και αποτελούν πραγματική πηγή δημιουργίας απασχόλησης, στην καρδιά, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής.

Ο λόγος, όπως είπε, είναι απλός: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιστεύουμε στο επιχειρείν και στο επιχειρηματικό δυναμικό της Περιφέρειας και σχεδιάζουμε δράσεις και ενέργειες που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με απτά έργα που ωφελούν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Στο πλάι όλων των επιχειρήσεων η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας – «Σε αυτή την προσπάθεια μιλάμε με πράξεις»

Η περιφερειάρχης υποστήριξε, πως η ΠΚΜ στέκεται αρωγός και σύμμαχος σε όλες τις επιχειρήσεις, στην εξέλιξη και την προοπτική τους, με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Σε αυτή την προσπάθεια μιλάμε με πράξεις. Διότι πάγιος στόχος μας είναι η ανάπτυξη για όλους, να μην μείνει κανείς μόνος του στην αναπτυξιακή διαδικασία και η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη και να αφορά σε κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε η ίδια.

Η κ. Αηδονά αναφέρθηκε και στο έργο που παρήχθη μέσω ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, λέγοντας πως απορροφήθηκαν πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020, και εξασφαλίστηκαν ακόμη περισσότερα κονδύλια στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. «Σήμερα πόροι 1,5 δισ. ευρώ είναι στη διάθεση μας προκειμένου να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο.

Με συνέπεια, με αποφασιστικότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα για όλους τους πολίτες και της επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Συνολικά μόνο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΚΜ, ενισχύθηκαν 8.000 επιχειρήσεις με συνολική δημόσια δαπάνη πάνω από 250 εκατ. ευρώ μέσω στοχευμένων επιχειρηματικών δράσεων» τόνισε η Περιφερειάρχης.

Η στήριξη του νέου ΕΣΠΑ

Μιλώντας για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 η κα. Αηδονά είπε, ότι θα παρασχεθεί ίδια στήριξη στις επιχειρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται δράσεις που προκύπτουν από τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και από ενδελεχή στάθμιση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων σε σχέση με τους κλάδους που πρέπει να ενισχυθούν στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

«Δράσεις που δρουν συμπληρωματικά με τις δράσεις των τομεακών εθνικών προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητα και Ανθρώπινο Δυναμικό. Αυτό το πλέγμα των δράσεων και ενεργειών υπηρετεί τις ίδιες της επιχειρήσεις, καθώς και τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον ποιοτικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την οργανωτική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που αποτελούν βασικά στοιχεία του σύγχρονου επιχειρείν» σημείωσε.

Ήδη, όπως ανέφερε η περιφερειάρχης, είναι σε εξέλιξη τέσσερις σημαντικές δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικής δημόσιας δαπάνης 75 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα 247 επενδυτικά σχέδια καινοτομίας που συνδέουν επιχειρήσεις με την επιστημονική κοινότητα, η ενίσχυση 199 επιχειρήσεων για τη δημιουργία 351 νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση 153 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εξωστρεφή, καινοτομική και έξυπνη εξειδίκευση και τέλος η ενίσχυση ενός συνεργατικού σχηματισμού cluster.

Την εκδήλωση στήριξαν τα επιμελητήρια της πόλης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό, ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ, αλλά κυρίως οι επιχειρηματίες, στους οποίους απευθύνονται οι δύο δράσεις, και οι οποίοι και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δείχνουν ανάλογο θερμό ενδιαφέρον για αξιοποίηση συνολικών πόρων 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα