Μια απόφαση-ορόσημο που φέρνει τη Βουλγαρία μια ανάσα πριν την ένταξή της στην Ευρωζώνη έλαβε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), εγκρίνοντας τα τελικά νομικά κείμενα που ανοίγουν τον δρόμο για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος την 1η Ιανουαρίου 2026.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών προχώρησαν σε σημαντικές δημοσιονομικές αποφάσεις, ενεργοποιώντας τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για 15 κράτη-μέλη, δίνοντας δημοσιονομικό χώρο για αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά και στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε χώρες με δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Με την έγκριση του ECOFIN, η Βουλγαρία βρίσκεται επίσημα στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση του ευρώ. Η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα αναμένεται να ενισχύσει τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας, να προσελκύσει νέες επενδύσεις σε υποδομές και ακίνητα και να ενισχύσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη.
Η πρόεδρος του ECOFIN χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντική επιτυχία για τον βουλγαρικό λαό» και τόνισε πως η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη θα λειτουργήσει καταλυτικά για την οικονομική σύγκλιση της περιοχής.
Σε μια παράλληλη απόφαση μεγάλης σημασίας, το ECOFIN ενεργοποίησε τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δίνοντας προσωρινή δημοσιονομική ελευθερία σε 15 κράτη-μέλη για αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς να τίθεται ζήτημα υπερβολικού ελλείμματος.
Η πολιτική αυτή απόφαση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η ασφάλεια αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ και πως η νέα ευελιξία δεν σημαίνει κατάργηση των κανόνων, αλλά προσαρμογή τους στη γεωπολιτική πραγματικότητα.
Η συνεδρίαση του ECOFIN δεν περιορίστηκε στις θετικές αποφάσεις. Εκκίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Αυστρία, ενώ ζήτησε από τη Ρουμανία την αναθεώρηση της πορείας των δημοσιονομικών της, λόγω μη ικανοποιητικής συμμόρφωσης με τις συστάσεις της ΕΕ ήδη από το 2020.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως η Κομισιόν και οι ΥΠΟΙΚ κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση για δημοσιονομική ευελιξία, αλλά δεν εφησυχάζουν ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ειδική αναφορά έγινε στο πακέτο για το ψηφιακό ευρώ, με τις χώρες να ανταλλάσσουν απόψεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νομίσματος. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ιδιωτικότητα, οι offline συναλλαγές, τα πλαφόν κατοχής και η ανάγκη να συμπληρώνει —όχι να αντικαθιστά— το φυσικό χρήμα.
Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος η αναζωογόνηση της αγοράς securitisation με στόχο την κινητοποίηση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία, την αγορά ακινήτων και τις υποδομές. Οι ΥΠΟΙΚ ενέκριναν επίσης τις ειδικές εθνικές συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ δημοσιονομικής πολιτικής και επενδυτικών αναγκών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση.