Σε μια περίοδο αυξημένης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επανεξετάζουν τα λειτουργικά τους μοντέλα. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας της International Workplace Group (IWG), της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας παροχής ευέλικτων χώρων εργασίας, η υβριδική εργασία αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο στρατηγικής προσαρμογής.
Η έρευνα, που απευθύνθηκε σε Διευθύνοντες Συμβούλους (CEOs) και Οικονομικούς Διευθυντές (CFOs), αποκαλύπτει ότι το 86% των επικεφαλής επιχειρήσεων εφαρμόζει προληπτικά χρηματοοικονομικά μέτρα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και περιορισμού των επιπτώσεων από τις παγκόσμιες αναταράξεις.
Η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας φαίνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλαπλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Παράλληλα, η ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας μέσω του υβριδικού μοντέλου δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε νέες αγορές, όπως δηλώνει το 74% των στελεχών.
Αν και η οικονομική συγκυρία ωθεί τις επιχειρήσεις σε περιορισμό εξόδων –με το 67% να δηλώνει ότι έχει ήδη προχωρήσει ή σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές– το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει προτεραιότητα.
Η έρευνα αποτυπώνει με σαφήνεια τη στρατηγική των επικεφαλής να διατηρήσουν ταυτόχρονα:
Μάλιστα, το 88% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η υβριδική εργασία συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ικανοποίησης των εργαζομένων, ενισχύοντας την εικόνα του οργανισμού ως εργοδότη και προσφέροντας πλεονέκτημα στις μελλοντικές προσλήψεις.
Ο Mark Dixon, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της IWG, σχολιάζει:
«Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αξιολογούν προσεκτικά τις διαθέσιμες επιλογές ώστε να διαχειριστούν την αστάθεια, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση και την αναπτυξιακή δυναμική των οργανισμών τους. Η ευελιξία στην εργασία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο όχι μόνο για τη βιωσιμότητα, αλλά και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των ομάδων.»
Ο ίδιος επισημαίνει πως η προσβασιμότητα σε τοπικούς, ευέλικτους χώρους εργασίας επιτρέπει στις ομάδες να εργάζονται πιο κοντά στο σπίτι, μειώνοντας τα έξοδα και βελτιώνοντας τη σχέση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η τάση για ευέλικτους χώρους εργασίας φαίνεται να εδραιώνεται ως μια σταθερά στο σύγχρονο εργασιακό τοπίο. Το 79% των στελεχών δηλώνει ότι αναζητά νέες επιλογές τέτοιων χώρων, εντάσσοντας το μοντέλο στην ευρύτερη στρατηγική διαχείρισης κινδύνου απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα.
Καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια χωρίς να επιβαρύνουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, η υβριδική εργασία φαίνεται να προσφέρει μια ισορροπημένη και βιώσιμη λύση.