MENU

Κ. Χατζηδάκης: Οι πέντε βασικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας το επόμενο εξάμηνο

Focus της κυβέρνησης στη μείωση φόρων, τη μάχη κατά της γραφειοκρατίας και την έγκριση νέων projects 300 εκατ. ευρώ

Δέσμη παρεμβάσεων με επίκεντρο την οικονομική εξωστρέφεια, τον χωροταξικό εκσυγχρονισμό και τη στήριξη των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του 8ου InvestGR Forum 2025.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, με στόχο τη διατήρηση του αναπτυξιακού ρυθμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Προτεραιότητα οι μειώσεις φόρων και η ΔΕΘ ως αφετηρία

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι βασικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος θα επικεντρωθούν:

  • στη μείωση της φορολογίας,
  • στην προώθηση της εξωστρέφειας,
  • στην επιτάχυνση του χωροταξικού σχεδιασμού,
  • και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

«Έχουμε πράγματα να κάνουμε. Για να έρθουν οι νίκες, πρέπει να δοθούν μάχες, ακόμη και με αντιδράσεις», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πρώτες ανακοινώσεις θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο.

Στο πεδίο της εξωστρέφειας, επίκειται η παρουσίαση νέας στρατηγικής για τις ελληνικές εξαγωγές, που επεξεργάζεται ήδη το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα εστιάσουν σε νέες αγορές με υψηλό δυναμικό.

Χωροταξικά για τουρισμό, βιομηχανία και ΑΠΕ – Έμφαση στην πολεοδομία

Εξίσου κρίσιμος πυλώνας είναι η προώθηση ειδικών χωροταξικών πλαισίων για:

  • τον τουρισμό,
  • τη βιομηχανία,
  • και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, αναμένεται επιτάχυνση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα στις επενδύσεις και να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες στον σχεδιασμό.

Μείωση γραφειοκρατίας κατά 25% – Στροφή από το «μάκρο» στο «μίκρο»

Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, σε συνέχεια των ψηφιακών μετασχηματισμών που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «στροφή από τα μάκρο στα μίκρο», διατηρώντας ωστόσο τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς όπως σημείωσε:
«Παρά τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, το επίπεδό του παραμένει υψηλό. Θέλουμε το 2028 η Ελλάδα να πάψει να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ».

Στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη – Στόχος η επανάληψη του ψηφιακού μετασχηματισμού

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλάβει την επιτυχία της προηγούμενης τετραετίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη, όπως είπε, στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η εθνική στρατηγική για την ΤΝ, θέτοντας τις βάσεις για την αξιοποίησή της στην επόμενη φάση του εκσυγχρονισμού.

Επενδύσεις: Έγκριση νέων projects 300 εκατ. ευρώ – Καλύτερη χρονιά για ΑΞΕ από το 1990

Την ίδια ημέρα με την ομιλία του κ. Χατζηδάκη, συνεδρίασε η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, εγκρίνοντας τέσσερις νέες επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Οι στρατηγικές εντάξεις επενδύσεων τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
  • Από το 2019, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 64%.
  • Το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) από το 1990.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αγνοούνται, καθώς το ΕΣΠΑ στοχεύει κυρίως σε αυτές, ενώ ο επενδυτικός νόμος περιλαμβάνει αντίστοιχες δράσεις.

Έδωσε, ωστόσο, έμφαση στη σημασία των εθελοντικών συγχωνεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στην καινοτομία, σημειώνοντας ότι από τον Δεκέμβριο έχουν υιοθετηθεί τα πλέον προωθημένα κίνητρα στην ΕΕ για την καινοτομία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει ξεκολλήσει από τη λάσπη», αλλά παραμένει μια χώρα με προκλήσεις.

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλαζονεία, με παρεμβάσεις βασισμένες στην κοινή λογική και τις διεθνείς καλές πρακτικές. Τα λεφτόδεντρα έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάρα για το έθνος», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα