MENU

«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025»: Άσκηση μεγάλης κλίμακας σε 13 περιφέρειες της χώρας

Ενίσχυση με δασοκομάντος, drones, εθελοντές και εναέρια μέσα – 20 ΕΜΟΔΕ και 28.500 πυροσβέστες και εθελοντές σε εθνική επιφυλακή

Με ευρεία συμμετοχή φορέων και παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε η ετήσια άσκηση πεδίου μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2025», σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕΠΥΔ) της χώρας, σηματοδοτώντας την επίσημη επιχειρησιακή ετοιμότητα εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2025.

Η πανελλαδική επιχείρηση έδωσε έμφαση κυρίως στη διαλειτουργικότητα φορέων και συνεργειών, στην ορθολογική κατανομή ανθρωπίνων και υλικών πόρων, στον έλεγχο και την αξιολόγηση του εξοπλισμού, την ενσωμάτωση τεχνολογίας και την συγκέντρωση δράσεων βάσει νέων επιχειρησιακών σχεδίων.

Επιχειρησιακή δοκιμή με ρεαλισμό σε εθνικό επίπεδο

Στην Αττική, η άσκηση υλοποιήθηκε στη θέση «Πασσά» του Δήμου Λαυρεωτικής, υπό την παρουσία:

  • του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη,
  • των υφυπουργών Ευάγγελου Τουρνά και Κωνσταντίνου Κατσαφάδου,
  • του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαου Παπαευσταθίου,
  • και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή επίγειων και εναέριων δυνάμεων όλων των συναρμόδιων φορέων, στοχεύοντας στην εναρμόνιση ενεργειών και την πρόληψη, οριοθέτηση και αποτελεσματική καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Ενισχυμένος μηχανισμός και νέα δεδομένα για το 2025

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι οι φετινές ασκήσεις διεξήχθησαν ταυτόχρονα σε 13 περιφέρειες, με ρεαλιστικά σενάρια και δύσκολες συνθήκες, τονίζοντας:

«Ξεκινάμε με καλές προϋποθέσεις. Συμμετέχουν 18.000 πυροσβέστες (μόνιμοι, πενταετούς θητείας και εποχικοί), 5.000 εθελοντές Πυροσβεστικής και 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας».

Επισήμανε ακόμη τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και την ολιστική προσέγγιση στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου.

Ενίσχυση των ΕΜΟΔΕ: 20 Ομάδες «Δασοκομάντος» το 2025

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), με τον Υπουργό να επισημαίνει την αύξηση των ομάδων από 16 σε 20, με νέες μονάδες σε Χαλκίδα, Ηλεία, Χανιά και Ζάκυνθο.

«Ο συνολικός αριθμός δασοκομάντος θα φτάσει τα 1.600 άτομα. Πρόκειται για κρίσιμο “όπλο” στον φετινό σχεδιασμό μας», τόνισε.

Συνεργασία και τεχνολογία στην καρδιά της στρατηγικής

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θεόδωρος Βάγιας, δήλωσε ότι στόχος της άσκησης είναι η:

  • δοκιμασία συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων σε συνθήκες πεδίου,
  • καταγραφή αδυναμιών,
  • και εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως drones και ενισχυμένα συστήματα επιτήρησης.

«Η κλιματική κρίση επιβάλλει ενίσχυση μηχανισμών και νέες μορφές συνεργασίας για την προστασία ζωών, περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε.

Πανελλαδική συμμετοχή: Από τον Έβρο ως τη Σάμο

Αντίστοιχες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κρίσιμες δασικές ζώνες σε όλη τη χώρα, όπως:

  • Έδεσσα (ΠΕ Πέλλας), Αιδηψός (ΠΕ Ευβοίας), Χερσόνησος (ΠΕ Ηρακλείου), Ναύπακτος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας), Τρίπολη (ΠΕ Αρκαδίας), Σουφλί (ΠΕ Έβρου), Πήλιο (ΠΕ Μαγνησίας), Πρέβεζα, Γρεβενά, Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα), Κως, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος.

Οι ασκήσεις περιλάμβαναν προστασία πληθυσμού και υποδομών, αποκλεισμό πρόσβασης σε επικίνδυνες περιοχές, τεχνικές αξιολόγησης υποδομών, και ενσωμάτωση καινοτομίας στη δασοπυρόσβεση.

Σχετικά Άρθρα