MENU

Η Κρήτη στο τιμόνι της βιώσιμης κρουαζιέρας — Ξεκίνησε το Posidonia Sea Tourism Forum

Η Μεσόγειος καλείται να επαναπροσδιορίσει το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού, με έμφαση στην περιβαλλοντική ισορροπία και την τοπική στήριξη

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ευθύνη, ξεκίνησε χτες (6/5) στο Ηράκλειο Κρήτης το 8ο Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF).

Περισσότεροι από 200 ηγέτες της διεθνούς βιομηχανίας κρουαζιέρας, λιμενικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής από όλη τη Μεσόγειο συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας στο μικροσκόπιο της Ευρώπης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του κλάδου στην οικονομία: το 2024, η Ελλάδα υποδέχθηκε σχεδόν 8 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας σε 5.500 αφίξεις πλοίων.

Όπως ανέφερε, η ανάπτυξη του τουρισμού «είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να αγνοεί τη βιωσιμότητα», αποκαλύπτοντας ότι εντός του 2025 θα παρουσιαστεί η νέα Στρατηγική της ΕΕ για τα Λιμάνια. Το σχέδιο θα επικεντρώνεται:

  • Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων
  • Στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
  • Στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών
  • Στην ανθεκτικότητα απέναντι σε γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις

Η βιομηχανία της κρουαζιέρας αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκλεισε με το μήνυμα ότι «χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει βιώσιμο μέλλον» και πως θα διασφαλίσει ότι «οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ θα ενισχύουν και όχι θα παρεμποδίζουν τον κλάδο».

Στο προσκήνιο η βιωσιμότητα και η δίκαιη διαχείριση των τουριστικών ροών

Η συνεδρία με θέμα «Ισορροπώντας μεταξύ Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας στον Τουρισμό Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο» εστίασε στην πίεση σε υποδομές, την υπερσυγκέντρωση επισκεπτών και την προστασία των τοπικών κοινωνιών.

Η Julie Green, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της CLIA, δήλωσε ότι η κρουαζιέρα ευθύνεται μόλις για το 2% του παγκόσμιου τουρισμού, με ετήσια συνεισφορά 50 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη και 2 δισ. στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, η Θεοδώρα Ρήγα, πρόεδρος της MedCruise και του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, τόνισε ότι «μόλις 5% των επισκεπτών στη Σαντορίνη έρχονται με κρουαζιερόπλοιο», επισημαίνοντας ότι η ευθύνη της συμφόρησης αποδίδεται συχνά στην κρουαζιέρα χωρίς τεκμηρίωση.

Ο Χρήστος Θεοφιλίδης, CEO της Celestyal, υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, αλλά η διαχείριση των ροών», δίνοντας έμφαση στη χρήση τεχνολογίας και στη συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Από την πλευρά του ο Kerry Anastassiadis, Senior Advisor του MSC Group, παρουσίασε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση προορισμών και την τοπική συνεργασία. Όπως είπε, περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη εφαρμόζουν ήδη έξυπνα συστήματα κατανομής θέσεων ελλιμενισμού. Ο στόχος είναι ένα ολιστικό μοντέλο τουρισμού με μακροχρόνια αξία.

Η Κρήτη διεκδικεί ρόλο-κλειδί στον βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε το PSTF «παράθυρο ευκαιρίας» για το νησί, τονίζοντας:

«Η Κρήτη διαθέτει σύγχρονες υποδομές και σαφή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό. Είμαστε έτοιμοι να αναδειχθούμε σε κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νησί είναι ήδη εξοπλισμένο με υποδομές ποιότητας και περιβαλλοντικό όραμα, έτοιμο να στηρίξει ένα νέο, βιώσιμο αφήγημα για τη Μεσόγειο.

Το μέλλον ξαναγράφεται με επίκεντρο την καινοτομία και την περιβαλλοντική ευθύνη

Η πρώτη ημέρα του Φόρουμ ολοκληρώθηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία και σαφές μήνυμα συνεργασίας, με κοινό στόχο τη μετάβαση σε έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό. Το PSTF συνεχίζεται με:

  • Θεματικά εργαστήρια
  • Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης
  • Επικέντρωση σε κανονισμούς, καινοτομία πλοίων και διαπεριφερειακή συνεργασία

Σχετικά Άρθρα