MENU

Υπό την απειλή ξηρασίας τέσσερις περιφέρειες της χώρας – Ποιες περιοχές διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με αναλύσεις του meteo και στοιχεία της ομάδας «Flame»

Υπό τον κίνδυνο έντονης ή και ακραίας ξηρασίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της Κρήτης, η Πελοπόννησος, η Δυτική Στερεά Ελλάδα και η Θράκη, όπως προκύπτει από την αναλυτική ομάδα του meteo.

Ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας της βλάστησης σε μεγάλο τμήμα της χώρας και επικράτηση δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών από σήμερα (7/7) μέχρι και τις 9/7.

Μετά τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις του Ιουνίου, σχεδόν το σύνολο της χώρας βρίσκεται σε υψηλότερο για την εποχή επίπεδο ξηρασίας σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου.

Η αξιολόγηση των συνθηκών ξηρασίας βασίζεται στην εδαφική υγρασία του στρώματος μεταξύ 28 και 100 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια.

Η περιεκτικότητα σε νερό στο στρώμα αυτό είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και απόδοση πολλών γεωργικών καλλιεργειών και αντικατοπτρίζει την επίδραση του υετού, της εξατμισοδιαπνοής και της απορροής/διήθησης νερού στο έδαφος σε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η εδαφική υγρασία σε αυτό το στρώμα είναι αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτό συνεπάγεται συνθήκες (σχετικής) ξηρασίας και άρα παρατεταμένο υδατικό στρες για τις καλλιέργειες.

Με βάση τα δεδομένα εδαφικής υγρασίας της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζουμε τον κανονικοποιημένο δείκτη απόκλισης εδαφικής υγρασίας (SSMI) λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές συνθήκες καθώς και αυτές κατά την περίοδο αναφοράς 1991-2020. Ανάλογα με την τιμή του δείκτη αυτού κατατάσσουμε την ξηρασία στα επίπεδα 1 έως 5, τα οποία με τη σειρά υποδηλώνουν ήπια, μέτρια, σημαντική, έντονη και ακραία ξηρασία. Οι καταστάσεις αυτές έχουν σχετική και όχι απόλυτη έννοια. Για παράδειγμα, αν η εδαφική υγρασία είναι αρκετά χαμηλή για τα δεδομένα μιας περιοχής την συγκεκριμένη περίοδο του έτους, τότε ενδέχεται να έχουμε έως και ακραία ξηρασία χωρίς να είναι τελείως ξερό το έδαφος.

Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι κατά τόπους αρκετά ευνοϊκές για πυροεπαγωγικές πυρκαγιές κυρίως σε τμήματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κ. Μακεδονίας και του Έβρου.

Την Τετάρτη (9/7) η σημαντική ενίσχυση των βορειοδυτικών/δυτικών ανέμων αναμένεται να οδηγήσει σε ακραίο πυρομετεωρολογικό κίνδυνο σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο, ενώ την Πέμπτη (10/7) η ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα οδηγήσει σε κατά τόπους επικράτηση καιρού τύπου Hot–Dry–Windy.

Όπως αναφέρει η ομάδα “FLAME”, «θερμή ράχη στη μέση τροπόσφαιρα πάνω από την νοτιοανατολική Ευρώπη προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας και επικράτηση συνθηκών ατμοσφαιρικής ξηρασίας στη χώρα έως και την Τετάρτη 9 Ιουλίου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη από την κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των βορειοδυτικών/δυτικών ανέμων στη χώρα την Τετάρτη 9 Ιουλίου, ενώ θα έχουμε επικράτηση βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα από την Πέμπτη 10 Ιουλίου με παράλληλη υποχώρηση της θερμοκρασίας και συνθήκες ατμοσφαιρικής ξηρασίας».

Σχετικά Άρθρα