Οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η άνθηση της AI μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανεργία και να «διευρύνει τις ανισότητες», τόνισε ο επικεφαλής δεδομένων και AI της CIMB Group, Pedro Uria-Recio, σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου GITEX Asia 2025.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο κύμα αλλαγών και δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να μείνουν πίσω», δήλωσε ο Uria-Recio.
Η υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ προειδοποίησε σε έκθεσή της τον Απρίλιο ότι η AI μπορεί να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και να διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών.
Επομένως, οι εταιρείες πρέπει να εργαστούν όχι μόνο για να εξοπλίσουν τους υπαλλήλους με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην επανάσταση της AI, αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο Uria-Recio.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την άποψη.
«Η προστασία των θέσεων εργασίας μπορεί να μην είναι η σωστή προσέγγιση», δήλωσε ο Tomasz Kurczyk, επικεφαλής πληροφορικής της Prudential Singapore. «Η ερώτηση είναι: “Τι μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμόσουμε την εργασία στις νέες συνθήκες;” Είναι σαν να προσπαθούμε να σταματήσουμε ένα τσουνάμι. Ξέρουμε ότι η προστασία δεν θα έχει πάντα αποτέλεσμα, οπότε πρέπει να σκεφτούμε πώς να προσαρμοστούμε».
Η επανάσταση της AI ακολουθεί άλλες μεγάλες αλλαγές, όπως η άνοδος του διαδικτύου, δήλωσε ο Uria-Recio.
Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε ευρέως γνωστή το Νοέμβριο του 2022, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το γενετικό chatbot ChatGPT στο κοινό. Από τότε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί εκρηκτικά, με τις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
«Στο παρελθόν σκεφτόμασταν πρώτα για κινητά. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα την AI, αλλά πάντα με τους ανθρώπους στο επίκεντρο», τόνισε ο Uria-Recio.
Ενώ η AI αναμένεται να κάνει τους υπαλλήλους πιο αποτελεσματικούς και παραγωγικούς, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ακούσιες συνέπειες της τεχνολογίας πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Σύμφωνα με το Microsoft Trend Index 2025, το 82% των ηγετών δηλώνουν ότι είναι σίγουροι πως θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως τα προηγμένα γενετικά εργαλεία AI και AI agents για να επεκτείνουν τη δυναμικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους τα επόμενα 12-18 μήνες. Επίσης, το 78% των ηγετών εξετάζουν την πρόσληψη ειδικών ρόλων για την AI για να προετοιμαστούν για το μέλλον.
Παράλληλα, το 47% των ηγετών λέει ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού είναι η κορυφαία προτεραιότητα, ενώ το 33% εξετάζει μειώσεις προσωπικού, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Πέρα από τις επιπτώσεις στην απασχόληση, η ηθική της AI έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις συζητήσεις στα δωμάτια των διοικητικών συμβουλίων.
«Η AI μπορεί να πάρει δεδομένα και να επιταχύνει τις προκαταλήψεις με ταχύτητα φωτός», είπε ο Kurczyk. «Τα δεδομένα δημιουργούνται από ανθρώπους, άρα κληρονομούν και τις προκαταλήψεις μας».
«Η μεροληψία δεν είναι σφάλμα. Είναι μια λειτουργία που δεν θέλουμε στην AI. Η ερώτηση είναι πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Παρά τις ανησυχίες για την AI, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην κοινωνία.
«Πιστεύω ότι η AI θα γίνει προσβάσιμη για όλους και αυτό θα ανοίξει απίστευτες ευκαιρίες για όλους», δήλωσε ο Kurczyk.
Για παράδειγμα, η AI μπορεί να οδηγήσει σε μια αναγέννηση της παραδοσιακής χειροτεχνίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους, πρόσθεσε ο Kurczyk.
«Η ανισότητα θα συμβεί κυρίως βραχυπρόθεσμα, όταν θα συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές. Όμως, ούτε μία εταιρεία ούτε ένας οργανισμός μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του», είπε. «Θα απαιτηθεί η συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κυβερνήσεων και εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι οι ανισότητες δεν θα διαιωνιστούν», κατέληξε.