Την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος επαλήθευσης ηλικίας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο θα δοκιμαστεί αρχικά σε πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα (14/7) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές και επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Το σύστημα επαλήθευσης ηλικίας παρουσιάστηκε σήμερα ως πρωτότυπη τεχνική λύση και πρόκειται να προσαρμοστεί περαιτέρω σε συνεργασία με τις πρώτες πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Ελλάδα, Δανία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.
Η Επιτροπή τόνισε ότι το σύστημα είναι φιλικό προς τον χρήστη και βασίζεται στην αρχή της προστασίας της ιδιωτικότητας, θέτοντας έναν «χρυσό κανόνα» για την ασφαλή επιβεβαίωση της ηλικίας στο διαδίκτυο. Οι χρήστες θα μπορούν να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών, για να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενήλικες, χωρίς να αποκαλύπτουν άλλα προσωπικά δεδομένα, όπως την ημερομηνία γέννησης ή την ταυτότητά τους.
Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει ή να ανακατασκευάσει το περιεχόμενο που βλέπει ο κάθε χρήστης, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Μαζί με την παρουσίαση της εφαρμογής, η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από ανηλίκους. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν συστάσεις για την πρόληψη του εθισμού, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της ανεπιθύμητης επικοινωνίας με αγνώστους, καθώς και για την αποτροπή έκθεσης σε επικίνδυνο περιεχόμενο.
Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές έχουν καταρτιστεί σε συνεργασία με ειδικούς και μέσα από δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία των παιδιών και των νέων στον ψηφιακό κόσμο.
Το σχέδιο για την επαλήθευση της ηλικίας ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές του 2025 και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι συμβατό με τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (eID), τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2026. Έτσι, η νέα τεχνολογία επαλήθευσης θα μπορεί να ενσωματωθεί στα μελλοντικά ψηφιακά πορτοφόλια, διασφαλίζοντας την ομοιογένεια και τη διαλειτουργικότητα.
Η Hanna Virkkunen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, δήλωσε:
«Η ασφάλεια των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την παρούσα Επιτροπή. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις πλατφόρμες, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα επαλήθευσης ηλικίας, είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίζουν πρακτικές που εκθέτουν τα παιδιά σε κινδύνους.»