MENU

Κυβερνοσυναγερμός στην OpenAI – Ποιοι προσπαθούν να… «κλέψουν» την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί;

Νέα μέτρα ασφαλείας, κρατικά grants και δίκτυα χωρίς ίντερνετ – Η μάχη για την κορυφή στην ΑΙ παίρνει «φωτιά»

Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, φαίνεται να εντείνει τις επιχειρησιακές και κυβερνοασφαλιστικές της άμυνες, με στόχο την αποτροπή εταιρικής κατασκοπείας, την ώρα που φημολογείται πως ξένες ανταγωνίστριες εταιρείες εξετάζουν τρόπους να εμπνευστούν ή ακόμα και να αντιγράψουν τις τεχνολογίες της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της κινεζικής startup DeepSeek, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ανταγωνιστικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που – σύμφωνα με αναφορές – έχει δημιουργηθεί μέσω τεχνικής απόσταξης (distillation), μία μέθοδο που μειώνει τον όγκο ενός μεγάλου μοντέλου, διατηρώντας παράλληλα βασικά στοιχεία της “νοημοσύνης” του.

Η απόσταξη επιτρέπει σε τρίτες πλευρές να “μεταφέρουν” τη γνώση ενός μεγάλου και πολύπλοκου μοντέλου-καθηγητή σε ένα μικρότερο και πιο αποδοτικό μοντέλο-μαθητή, προσφέροντας ταχύτερη απόδοση και χαμηλότερες απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος – ιδανικό για εμπορική αξιοποίηση.

Νέο «τείχος προστασίας» γύρω από την OpenAI

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TechCrunch, η OpenAI έχει υιοθετήσει νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα ασφαλείας, περιορίζοντας την πρόσβαση των εργαζομένων σε κρίσιμα έργα και εσωτερικές συνομιλίες. Αντίστοιχα μέτρα είχαν εφαρμοστεί και κατά την ανάπτυξη του μοντέλου o1, όπου μόνο προεγκριμένοι υπάλληλοι είχαν δικαίωμα συζήτησης σε κοινόχρηστους χώρους.

Ταυτόχρονα, ευαίσθητες τεχνολογίες πλέον αποθηκεύονται σε offline συστήματα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα παραβίασης, ενώ η φυσική πρόσβαση στους χώρους απαιτεί δακτυλικό αποτύπωμα. Στο επίπεδο δικτύου, εφαρμόζεται πολιτική αποκλεισμού εξ ορισμού (deny-by-default), με κάθε εξωτερική σύνδεση να χρειάζεται επιπλέον έγκριση.

Ενισχύσεις στις ομάδες κυβερνοασφάλειας και στα data centers

Η OpenAI έχει προχωρήσει και σε στελέχωση των ομάδων κυβερνοασφάλειας, ενώ ενισχύει την φυσική ασφάλεια σε κρίσιμες τοποθεσίες, όπως τα data centers, προκειμένου να θωρακίσει περαιτέρω τα σημεία υψηλής ευαισθησίας.

Ως πρωτοπόρος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία επωμίζεται το βάρος της ψηφιακής άμυνας απέναντι σε μια συνεχώς εξελισσόμενη απειλή. Γι’ αυτό και μέσω του Cybersecurity Grant Program, η OpenAI έχει ήδη χρηματοδοτήσει 28 ερευνητικά έργα, που εξετάζουν:

  • την αποτροπή επιθέσεων τύπου prompt injection
  • την ασφαλή παραγωγή κώδικα
  • την αυτόνομη αμυντική κυβερνοασφάλεια με τη χρήση AI

Η ίδια η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημοκρατικοποιεί την πρόσβαση σε τεχνολογίες κυβερνοεπιθέσεων, κάτι που μπορεί να μετατρέψει και μικρούς παίκτες σε επικίνδυνους εισβολείς, εφόσον δεν υπάρξει επαρκής προστασία.

Σχετικά Άρθρα