MENU

Οι πολίτες «βαθμολογούν» το Δημόσιο — Άνοιξε η πλατφόρμα αξιολόγησης υπηρεσιών

Δυνατότητα συμμετοχής για 5 εκατ. χρήστες – Ποιοι φορείς περιλαμβάνονται, πώς λειτουργεί η διαδικασία

Πρεμιέρα κάνει σήμερα (6/5) η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν άμεσα τη γνώμη τους για την ποιότητα των υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μέσω της σελίδας axiologisi.ypes.gov.gr, σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες και νόμιμοι κάτοικοι της χώρας μπορούν πλέον να συμμετέχουν ενεργά στον εντοπισμό δυσλειτουργιών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο φιλικού και αποτελεσματικού κράτους.

Εύχρηστο και σύντομο ερωτηματολόγιο

Η συμμετοχή στην πλατφόρμα γίνεται ηλεκτρονικά και προαιρετικά, με την είσοδο μέσω Taxisnet για την αποτροπή πολλαπλών συμμετοχών από τον ίδιο χρήστη. Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις, καλύπτοντας 45 δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Οι αξιολογήσεις γίνονται σε κλίμακα 1 έως 10, με δυνατότητα προσθήκης σύντομου σχολίου και προτάσεων για νέες υπηρεσίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν.

Οι πολίτες μπορούν να βαθμολογήσουν:

  • Κεντρικές υπηρεσίες, όπως ο e-ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ και οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Τοπικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, ο δημόσιος φωτισμός, η ποιότητα των δρόμων, οι παιδικές χαρές, οι υποδομές για ΑμεΑ, η μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς, κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης όπου παρουσιάστηκε η πλατφόρμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο δίνει για πρώτη φορά στους πολίτες τον «πρώτο λόγο» στην αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης.

Όπως επεσήμανε, «ουσιαστικά ζητάμε λίγο από τον χρόνο των πολιτών για να μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως ένα εργαλείο λογοδοσίας και ουσιαστικής ανάδρασης με την κοινωνία.

Σταδιακή επέκταση της αξιολόγησης

Οι δομές δημόσιας υγείας δεν συμπεριλαμβάνονται προς το παρόν στο βασικό ερωτηματολόγιο, καθώς αναπτύσσεται ξεχωριστό σύστημα αξιολόγησης. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι οι πολίτες να μπορούν να βαθμολογούν άμεσα τις υπηρεσίες που λαμβάνουν μετά από επίσκεψη σε νοσοκομεία ή μονάδες υγείας.

Παράλληλα, για τις μετωπικές υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ, σχεδιάζεται συμπληρωματικό σύστημα αξιολόγησης, όπου μετά την επίσκεψη ο πολίτης θα λαμβάνει εξατομικευμένο μήνυμα στο κινητό με δυνατότητα αξιολόγησης της εμπειρίας του.

Ανώνυμη συμμετοχή και διαφανή αποτελέσματα

Η συμμετοχή είναι ανώνυμη και ασφαλής. Συλλέγονται μόνο ηλικία και γεωγραφική περιοχή διαμονής για λόγους στατιστικής επεξεργασίας. Τα δεδομένα θα αναλύονται με ηλικιακά, γεωγραφικά και υπηρεσιακά κριτήρια, επιτρέποντας τον εντοπισμό αδυναμιών σε κάθε επίπεδο.

Όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι δημόσια διαθέσιμα (open data) μέσω γραφημάτων, χαρτών και άλλων απεικονίσεων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία.

Δύο φορές τον χρόνο, με στόχο την πρόοδο

Η συλλογή απαντήσεων θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο — κάθε άνοιξη και φθινόπωρο — ώστε να υπάρχει συστηματική αποτύπωση της ικανοποίησης των πολιτών και διαχρονική σύγκριση των επιδόσεων των υπηρεσιών. Οι ερωτήσεις θα επικαιροποιούνται με βάση τις τάσεις και τις παρατηρήσεις των πολιτών.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τις σχέσεις κράτους και κοινωνίας», επισημαίνοντας πως αυτή τη φορά ο πολίτης δείχνει στην κρατική μηχανή πού ακριβώς πρέπει να εστιάσει για να βελτιωθεί.

Η ηλεκτρονική αξιολόγηση γίνεται εργαλείο προόδου, λογοδοσίας και μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, με το βάρος να μεταφέρεται πλέον στους ώμους του ίδιου του πολίτη — όχι απλώς ως παρατηρητή, αλλά ως ενεργό διαμορφωτή της ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνει.

Σχετικά Άρθρα