MENU

Παιδιά και τεχνολογία: Μια… αμφιλεγόμενη σχέση – Πώς να τη διαχειριστείτε σωστά

Δεν είναι απαραίτητα κακό το να περνά ένας νέος αρκετή ώρα μπροστά από μια οθόνη, αρκεί το περιεχόμενο να έχει κάτι ουσιαστικό να του δώσει

Οι επιστήμονες και ψυχολόγοι έχουν καταλήξει στο ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη (κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση, υπολογιστής), τόσο χειρότερα ενδέχεται να είναι τα αποτελέσματα.

Τα συμπτώματα είναι το παιδί να νιώθει απομονωμένο, να μην έχει τάσεις κοινωνικοποίησης και γενικά να μην έχει διάθεση, ενέργεια και κίνητρο για τίποτα άλλο εκτός από το να κάθεται μπροστά από μια συσκευή.

Η κατάθλιψη, το άγχος και ο εγκλεισμός είναι φυσικά επακόλουθα για τους περισσότερους, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως θεωρούν επιστήμονες από την άλλη πλευρά, που η επιπλέον έκθεση στα social media και στην τεχνολογία δεν είναι τόσο κακή όσο νομίζουν ορισμένοι.

Περιπτώσεις όπου υπάρχουν ή έχουν προηγηθεί περιστατικά με θέματα υγείας και απαιτείται περισσότερος χρόνος στο σπίτι και γενικότερα ακινησία, επιτρέπουν σε ένα παιδί να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο με τη συντροφιά της τεχνολογίας.

Ωστόσο θα πρέπει ο γονέας να αναλάβει το περιεχόμενο που θα παρακολουθεί το παιδί του, διαμορφώνοντας το πρόγραμμά του, ώστε να παρέχεται όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση και διαπαιδαγώγηση γίνεται.

«Πολλά πράγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να μας σοκάρουν ή να απευθύνονται σε πολύ βασικά συναισθήματα, όπως η έκπληξη ή ο θυμός», τονίζουν οι ειδικοί και συνεχίζουν: «Αυτά τα συναισθήματα μας κρατούν σε ένα επιφανειακό επίπεδο όταν το μυαλό μας επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες, σε αντίθεση με το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή έστω ένα άρθρο, όπου έχετε χρόνο να σκεφτείτε και να εξετάσετε βαθύτερα».

Μερικές σκέψεις λοιπόν, για το περιεχόμενο που οφείλουν να προσέξουν οι γονείς, όταν ένα παιδί αναγκαστικά θα περάσει περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη:

Φροντίστε το περιεχόμενο να είναι μακροσκελές και να περιέχει πλούτο γνώσεων και σημαντικών πληροφοριών.

Προσπαθήστε να δώσετε ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή ή ένα άρθρο από αυτά, ώστε να το διαβάσουν από εκεί.

Εφόσον μπείτε στη σελίδα που θέλετε, μια σκέψη είναι να διακόψετε τη σύνδεση με το ίντερνετ (ή το wifi), ώστε να μη γίνεται να πάει σε άλλη σελίδα ή να αλλάξει το περιεχόμενο.

Τέλος, για συγκεκριμένη ώρα μπορείτε να κάνετε… ένα διάλειμμα από όλο αυτό και να δώσετε πλήρη ελευθερία στο παιδί σας να δει ό,τι θέλει χωρίς να το διακόψετε, μέχρι να… ξεκινήσει πάλι το μάθημα!

Σχετικά Άρθρα