MENU

Συνάντηση Μητσοτάκη – Meta στο Μαξίμου: Στο επίκεντρο η ψηφιακή προστασία των ανηλίκων — Θετικά σχόλια για το Kids Wallet

Πρωτοβουλίες για γονική συναίνεση και πιστοποίηση ηλικίας ενισχύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε μία κρίσιμη συνάντηση με σαφείς γεωπολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Αντιπρόεδρο της Meta για θέματα Ασφάλειας, Antigone Davis, και υψηλόβαθμα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο, μια πρόκληση που απασχολεί οριζόντια κοινωνίες και κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Ανάγκη παγκόσμιας δράσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό «κομβικής σημασίας ζήτημα», επισημαίνοντας ότι το είχε αναδείξει σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών ήδη από το 2023. Τόνισε ότι απαιτείται παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών που απειλούν την ψυχική υγεία των ανηλίκων.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα του ψηφιακού γονικού ελέγχου, με αιχμή του δόρατος την εφαρμογή Kids Wallet, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσπά θετικά σχόλια από γονείς και εφήβους.

Kids Wallet: Ψηφιακός σύμμαχος για ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα αναπτύσσει ψηφιακή πλατφόρμα δύο επιπέδων: ενημέρωση γονέων για τα διαθέσιμα εργαλεία ελέγχου, και ταυτόχρονα επικυρωμένη διαδικασία επαλήθευσης ηλικίας χρηστών. Το Kids Wallet στοχεύει να καθορίζει με ακρίβεια ποιοι χρήστες έχουν πρόσβαση σε ποιο ψηφιακό περιεχόμενο, προστατεύοντας τους ανήλικους με πρακτικά και λειτουργικά εργαλεία.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η τεχνολογία δεν είναι εχθρός, αρκεί να εφαρμοστεί με κανόνες», προκρίνοντας μια συνεργατική προσέγγιση με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αντί της συγκρουσιακής.

Meta: Υπέρ της γονικής συναίνεσης και συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας

Από την πλευρά της, η Antigone Davis εξήρε την τεχνική και θεσμική ηγεσία της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Meta ευθυγραμμίζεται με την ελληνική προσέγγιση για την ηλικιακή επαλήθευση είτε στο επίπεδο του λειτουργικού συστήματος, είτε απευθείας σε επίπεδο συσκευής.

Η Davis ανέφερε ότι η Meta ήδη εφαρμόζει εργαλεία προστασίας, όπως οι Teen Accounts, όπου οι ρυθμίσεις ασφαλείας είναι προσυμπληρωμένες και απαιτείται γονική παρέμβαση για αλλαγές κάτω των 16 ετών. Τόνισε ότι η Meta επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή γονέων και παιδιών και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στην ψηφιακή ρύθμιση.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε παραπέμποντας στο βιβλίο «The Anxious Generation» του Jonathan Haidt, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψηφιακές «ζώνες ασφαλείας» με την ίδια αποφασιστικότητα που εφαρμόστηκαν στους δρόμους. Τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι γνωστό – τώρα απομένει η βούληση για λύσεις».

Σχετικά Άρθρα