Στη δευτερογενή αγορά κατοικίας, ήτοι στους πλειστηριασμούς, στρέφονται ολοένα και περισσότερο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ξεπερνώντας το ηθικό ταμπού αποχής από μια τέτοια διαδικασία, που αποτελούσε κορυφαίο λόγο τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2024 πια και σύμφωνα με τα στοιχεία της Landea, της ψηφιακής πλατφόρμας όπου συγκεντρώνεται το σύνολο των προς διάθεση ακινήτων όλων των φορέων που λειτουργούν ως επισπεύδοντες (σ.σ. τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων συνδεδεμένων με κόκκινα δάνεια), το σημαντικό πρόβλημα για τους ενδιαφερόμενους είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δουν την εσωτερική κατάσταση του ακινήτου πριν τον πλειστηριασμό.
Η ανησυχία για πιθανές νομικές ή διαδικαστικές επιπλοκές, όπως είναι η ανακοπή ενός πλειστηριασμού, αναδεικνύεται ως δεύτερος σημαντικότερος λόγος (61,4% των ερωτηθέντων σύμφωνα με την έρευνα που έτρεξε η Landea), ενώ ένας στους τρεις δήλωσε ότι δεν βρίσκει ακίνητο σε συμφέρουσα τιμή (31,2%), είτε προβληματίζεται από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας (29,9%).
Παρόλα αυτά, το 2024 καταγράφηκαν 12.476 αγορές για ακίνητα συνολικής αξίας 1,32 δισ. ευρώ (αύξηση 19,4%), έναντι 9.279 αγορών ακινήτων το 2023, αξίας 1,1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Landea, για τους προσεχείς επτά μήνες του 2025, είναι προγραμματισμένο να εκπλειστηριαστούν επιπλέον 19.985 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας 2,35 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2024, καταγράφεται αύξηση κατά 51% στις αγορές εκτός Αττικής. Ειδικά σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής, σημειώθηκε αύξηση κατά 28%, καθώς μεταβιβάστηκαν 5.051 ακίνητα.
Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, όπου αποκτήθηκαν μέσω πλειστηριασμού 2.367 ακίνητα, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε ετήσια βάση.
Μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 104% σημειώθηκε στην Στερεά Ελλάδα, όπου αποκτήθηκαν 760 ακίνητα, ενώ στην Δυτική Ελλάδα αποκτήθηκαν 739 ακίνητα, μια αύξηση κατά 68%. Επίσης καταγράφεται πλέον κατακύρωση απόκτησης ακινήτων από τον πρώτο γύρο πλειστηριασμού, ήτοι στην τιμή εκκίνησης.
Ειδικότερα, το 2024 το 22,9% των κατακυρώσεων ενός ακινήτου σε νέο ιδιοκτήτη έγινε αφού μειώθηκε η τιμή του, ποσοστό που είναι μικρότερο από το 27% που αγόρασε κατοικία της οποίας η τιμή έπεσε μετά από άγονες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι για για πλειστηριασμούς που διενεργούνται δύο φορές και δεν κατακυρώνονται (άγονοι), την επόμενη φορά που προκυρηχθούν για διενέργεια, η τιμή της πρώτης προσφοράς του ακινήτου μειώνεται στο 80% της αρχικής.
Πλειστηριασμοί που ομοίως βαίνουν άγονοι και τρίτη φορά, η τιμή πρώτης προσφοράς του ακινήτου μειώνεται στο 65% της αρχικής
Χαρακτηριστικά, το 2022 το 26,6% αγόρασε κατοικία αφού μειώθηκε η τιμή της στην πλατφόρμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Landea, 3 στα 10 ακίνητα αποκτήθηκαν σε τιμές πέριξ των 900 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο υπήρξαν και ακίνητα που μεταβιβάσθηκαν σε τιμές άνω των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.