MENU

Άρση επενδυτικών περιορισμών και εξορθολογισμό της φορολόγησής τους ζητούν οι ΑΕΕΑΠ

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εξετάζονται από το ΥΠΟΙΚ

Πλέγμα προτάσεων που επιδιώκει σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), ενώ επιχειρεί και τον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους κατέθεσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή.

Οι προτάσεις βρίσκονται ήδη υπό εξέταση και διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τη λειτουργία των εταιρειών, που εν πολλοίς αποτελούν θεσμικούς επενδυτές στον κλάδο των ακινήτων.

Ήδη οι επικεφαλής των μεγάλων ελληνικών εισηγμένων εταιρειών αξιοποίησης περιουσίας έχουν εκφραστεί ως προς τα αναπτυξιακά εμπόδια και τη φορολόγηση που επιβαρύνει τη λειτουργία τους.

Στις βασικές προτάσεις περιλαμβάνεται η διεύρυνση του αντικειμένου για τις ΑΑΕΑΠ, με βασικότερα σημεία να επιτρέπεται να λειτουργούν – μέσω θυγατρικών – ως operators ξενοδοχειακών μονάδων (σ.σ. με το υφιστάμενο πλαίσιο περιορίζονται στην ιδιοκτησία του ακινήτου) και να καταργηθούν οι υφιστάμενοι περιορισμοί επενδύσεων ανά κατηγορία ακινήτων (π.χ. στα οικιστικά υπάρχει πλαφόν έως το 25% του χαρτοφυλακίου)

Επιπρόσθετα, προτείνεται αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου που καταβάλλουν οι ΑΕΕΑΠ, με εισαγωγή ανώτατου και κατώτατου συντελεστή ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από την πορεία επιτοκίων παρέμβασης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Τέλος, ζητείται η μείωση κατά 50% του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επενδύσεις τους φορολογούνται με συντελεστή 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) προσαυξημένου κατά 1% με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει εκτοξευθεί η φορολογία τους, δημιουργώντας επιβάρυνση στους ισολογισμούς αλλά και τις επενδύσεις τους.

Επίσης ζητούν την εξαίρεση φορολογίας των ταμειακών διαθεσίμων (σήμερα φορολογούνται για το σύνολο του ενεργητικού τους), καθώς η συγκεκριμένη αντιμετώπιση αντιβαίνει πλήρως τον επενδυτικό τους σκοπό.

Επίσης, ενώ οι ΑΕΕΑΠ αρχικά εξαιρούνταν από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το καθεστώς τροποποιήθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ένα από τα αιτήματά τους είναι να επανέλθει η μείωση κατά 50% του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά Άρθρα