MENU

«Καμπανάκι» από την Morgan Stanley για την ανεξέλεγκτη πορεία των ενοικίων

Σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς οίκου, ο πληθωρισμός των ενοικίων εξακολουθεί να αυξάνεται, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα το 10,5% έναντι μόλις 2,9% στην ευρωζώνη

Το δάχτυλο «υπό τον τύπο των ήλων», κοινώς το στεγαστικό ζήτημα στην Ελλάδα, θέτει ακόμη και η Morgan Stanley σε ευρύτερη ανάλυσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο διεθνής οίκος σημειώνει πως παρότι ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί στην Ελλάδα με την πρόβλεψη να διαμορφώνεται στο 2,1% το 2025, από 2,7% το 2024, υπογραμμίζει πως ο πληθωρισμός των ενοικίων εξακολουθεί να αυξάνεται, έχοντας φτάσει το 10,5% (έναντι 2,9% στην ευρωζώνη). Ασφαλώς οι τιμές ενοικίων και αγοράς κατοικίας υπολείπονταν έναντι του μέσου ευρωπαϊκού μέσου όρου, λόγω της πολυετούς κρίσης που απομείωσε αξίες ακινήτων και μαζί με αυτές και τα εισοδήματα.

Η ανάλυση της Morgan Stanley χρησιμοποιεί πάντως ανεπίκαιρα στοιχεία, εκτιμώντας πως το 35% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι ενοικιαστές και υπολογίζοντας ότι εκείνα που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της κατανομής του εισοδήματος δαπανούν τουλάχιστον το 22% του διαθέσιμου εισοδήματος για ενοίκιο. Στον αντίποδα στοιχεία της Eurostat κάνουν λόγο για νοικοκυριά που δαπανούν πέριξ του 40% του εισοδήματος για στέγαση, μεγεθύνοντας το ζήτημα εξυπηρέτησης βασικών αναγκών.

Δεδομένου δε ότι το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να στηρίζεται – παρά τις θετικές παρατηρήσεις για το απότοκο των αυξημένων επενδύσεων λόγω ΤΑΑ – στην κατανάλωση, η Morgan Stanley, σημειώνει το αυτονόητο, δηλαδή πως το αυξημένο κόστος στέγασης θα στερήσει διαθέσιμα κεφάλαια για κατανάλωση.

Ο οίκος δεν αναλύει τις πρωτοβουλίες επιδοτήσεων για την αγορά κατοικίας ή της επιδότησης ενοικίου, αλλά καταγράφει το «έμφραγμα» που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και για τα μεσαία εισοδήματα πολιτών της χώρας.

Εκτιμά πως το έλλειμμα νέων κατοικιών, γεγονός που έχει καταγραφεί πολλάκις, μπορεί να γεννήσει σημαντικές ευκαιρίες για το real estate, αλλά και να λύσει το πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης. Στην ανάλυσή του ο οίκος δεν έχει υπολογίσει επίσης τις πολεοδομικές αρρυθμίες στη χώρα, την αποτίμηση για το θεσμό της Golden Visa, αλλά και το πρόβλημα με τα «κλειστά» ακίνητα.

Σχετικά Άρθρα