MENU

«Καμπανάκι» από την ΕΛΣΤΑΤ: Κατάρρευση 31,4% στον όγκο της ιδιωτικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

Βαθιά ύφεση στον κλάδο αποτυπώνουν τα νέα στοιχεία - «Βουτιά» 40,6% το α' τετράμηνο

Σημαντική πτώση σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο του 2025, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφουν μείωση κατά 31,4% στον όγκο των οικοδομών σε όλη τη χώρα. Η επιβράδυνση στον κλάδο της οικοδομής, που αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ελληνική οικονομία και τις αγορές real estate, μεταφορών, υλικών και ενέργειας, προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά τον φετινό Απρίλιο:

  • Εκδόθηκαν 2.303 οικοδομικές άδειες
  • Οι άδειες αυτές αντιστοιχούν σε 416.177 τ.μ. επιφάνειας
  • Και σε 1.761.106 κυβικά μέτρα όγκου

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, τα στοιχεία καταδεικνύουν:

  • Μείωση 17,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών
  • Μείωση 31,2% στην επιφάνεια
  • Μείωση 31,4% στον όγκο

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες συρρικνώσεις των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο εξαιτίας αυξανόμενων επιτοκίων, κόστους υλικών και διοικητικών καθυστερήσεων.

Καθολική υποχώρηση το α’ τετράμηνο – Απώλειες πάνω από 40% στην επιφάνεια

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν εξετάσουμε την πορεία του κλάδου στο πρώτο τετράμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, για το διάστημα Ιανουαρίου–Απριλίου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο παρουσίασε:

  • Μείωση 26,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών
  • Μείωση 40,6% στην επιφάνεια των οικοδομών
  • Μείωση 32,8% στον συνολικό όγκο

Τα παραπάνω μεγέθη φανερώνουν μια διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα στον οικοδομικό τομέα, με σαφείς επιπτώσεις στις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων κατοικιών και τη δραστηριότητα σε όλο το φάσμα των υποδομών, μεταφορών, ηλεκτροκίνησης και περιβάλλοντος.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα πολλών έργων, ενώ κάνουν λόγο για ανάγκη ενεργών πολιτικών στήριξης του κλάδου. Τοπικές αρχές, τεχνικά επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για θεσμικές παρεμβάσεις, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας μέσω κινήτρων, ταχύτερης αδειοδότησης και παρεμβάσεων στο κόστος δανεισμού.

Σχετικά Άρθρα