Στα ύψη οι τιμές ενοικίασης φοιτητικής στέγης – Διπλασιάσθηκαν την τελευταία δεκαετία
Παρά την αυξημένη ζήτηση, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων βαίνει μειούμενος λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης πολλών εξ αυτών
Η χρήση διαμερισμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση, το έλλειμμα νέων κατοικιών αλλά και η ολιγωρία κατασκευής φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα αποτελούν τους παράγοντες που οδήγησαν την τελευταία δεκαετία σε εκτόξευση των τιμών ενοικίασης των διαμερισμάτων που θεωρούνται κατάλληλα για φοιτητική στέγη.
Δεν πρόκειται για προνομιούχα διαμερίσματα, είναι κατά κανόνα μη ανακαινισμένα χωρίς έξτρα παροχές αποθήκης ή πάρκινγκ και εδράζονται στα αστικά κέντρα των φοιτητουπόλεων, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τη μεσοσταθμική αύξηση των ενοικίων κατά 91,5% από το 2015 έως σήμερα (+15,1% σε σχέση με το 2023).
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παρατηρητηρίου Αξιών της εταιρείας Geoaxis που ειδικεύεται στην εκτίμηση ακινήτων, στις έξι περιοχές της μελέτης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή) η αύξηση των ζητούμενων τιμών είναι θεαματική, με την Αθήνα ασφαλώς να κρατά τα σκήπτρα.
Η έρευνα επί των ζητούμενων τιμών ειδικά για την Αθήνα επικεντρώθηκε στις περιοχές Γουδί και Ζωγράφου, όπου πλέον η τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 10,7 ευρώ ανά τ.μ. όταν το 2015 ήταν 4,96 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 115,7%.
Η επόμενη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στη δεκαετία καταγράφεται στην Πάτρα (+112,55%) με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται το 2024 σε 9,99 ευρώ.
Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (+93,48%) με μέση τιμή στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. το 2024, το Ηράκλειο (+86,99% με μέση τιμή 9,04 ευρώ ανά τ.μ.), ο Βόλος με 85,23% με μέση τιμή ανά τ.μ. στα 8,28 ευρώ και η Κομοτηνή με 55,97% και μέση τιμή ενοικίασης ανά τ.μ. το 2024 στα 7,97 ευρώ.
Κυριαρχία των παλαιών ακινήτων
Όσον αφορά την παλαιότητα, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη.
Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 47 έτη, ο Βόλος με 39 έτη, η Πάτρα με 36 έτη και το Ηράκλειο Κρήτης με 29 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.
Συμπερασματικά, ένα τυπικό φοιτητικό διαμέρισμα έχει μέση ηλικία από 25 μέχρι 45 έτη.
Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στην Αθήνα με διάμεση επιφάνεια τα 52 τ.μ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 48 τ.μ. , ο Βόλος με 47 τ.μ. , το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.
Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 41 τ.μ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, τα διαθέσιμα διαμερίσματα στην αγορά είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το 2015, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ενδεικτικά, στο Γουδί και στην περιοχή του Ζωγράφου παρατηρήθηκε αύξηση εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης της τάξεως του 11,04% και 11,3% αντιστοίχως, σε σχέση με το 2023.
Λύση η συγκατοίκηση
Μπροστά σ’ αυτή τη δραματική επιβάρυνση του κόστους στέγασης όπου για ένα διαμέρισμα της τάξης των 40 – 50 τ.μ. οι τιμές στις γειτονιές κοντά σε πανεπιστήμια ξεπερνούν ακόμη και τα 1.000 ευρώ, αναπτύσσεται η τάση της συγκατοίκησης, γεγονός που στρέφει την προσοχή των υποψηφίων ενοικιαστών και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα, μετατοπίζοντας τη ζήτηση.
Παρατηρείται επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές της αγοράς του real estate για επενδύσεις σε εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (Dimand, Premia Properties).
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για την ανέγερση φοιτητικών εστιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να ανακουφιστεί το οξύ πρόβλημα στέγασης, με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να δηλώνουν το παρόν.