MENU

Σε λειτουργικά συστήματα ασφαλείας στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη εντός του 2026 στοχεύει το ΥΠΟΜΕ

Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στα εργοτάξια Σταυρού, Τρικάλων και Βελεστίνου - Βάσει χρονοδιαγράμματος οι εργασίες αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες «Daniel» και «Elias», με την πολιτική ηγεσία να στοχεύει στην επαναφορά της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης ως διπλή και με λειτουργικά συστήματα ασφαλείας εντός του 2026.

Το έργο, με προϋπολογισμό 450,12 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καλύπτει την αποκατάσταση της διπλής και μονής σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και των συστημάτων σηματοδότησης, ETCS L1, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης.

Σήμερα (28/7) πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα εργοτάξια από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Δημήτρη Αναγνώπουλο, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κρίσιμα σημεία εργασιών σε Σταυρό Λάρισας, Τρίκαλα και Βελεστίνο.

Που επικεντρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης

Οι επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας επικεντρώθηκαν στις κύριες εργολαβίες που αφορούν την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής και των συστημάτων σηματοδότησης, ETCS L1, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα:

  • Στον Σταυρό Λάρισας βρίσκονται δύο εργολαβίες: η πρώτη αφορά την αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δομοκού έως την είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κραννώνα. Η δεύτερη επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, ETCS L1, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφάρσαλου έως τον Σταθμό Κραννώνα.
  • Στα Τρίκαλα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλου – Καλαμπάκας.
  • Στο Βελεστίνο γίνονται εργασίες στην αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, στα τμήματα από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας έως τον Σταθμό Λατομείου, από τον Σταθμό Λατομείου έως την είσοδο του Σταθμού Βόλου, καθώς και σε δύο θέσεις εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου.

Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Παληός.

Χρ. Δήμας: «Έργα μεγάλης σημασίας – Εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε τη σημασία του έργου, τονίζοντας πως: «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την πρόοδο των έργων αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μετά τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων “Daniel” και “Elias” τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και εξελίσσονται εντός του χρονοδιαγράμματος. Πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας και σημασίας, και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παρακολουθεί στενά την πρόοδό τους».

Κων. Κυρανάκης: «Το 2026 η γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα είναι πλήρως λειτουργική»

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε ότι: «Τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρόμου και των συστημάτων ασφαλείας που καταστράφηκαν από τον “Daniel” βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Στόχος μας είναι το 2026 η γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης να επανέλθει πλήρως ως διπλή και με λειτουργικά συστήματα ασφαλείας».

Σχετικά Άρθρα