MENU

Προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ – Οι προτεινόμενες αλλαγές

Το νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια λειτουργία που βασιζόταν υπερβολικά στην τύχη

Ψηφίζεται σήμερα (17/7) στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο, του αναπληρωτή υπουργού μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, το οποίο επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τον ΟΣΕ και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Από τον Μάρτιο, ξεκίνησε ένας κύκλος παρεμβάσεων με αυτοψίες, αιφνιδιαστικούς ελέγχους, διαβουλεύσεις με εργαζομένους και τεχνικούς, καθώς και εντατική συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, με στόχο να μπει ένα τέλος σε μια λειτουργία που βασιζόταν υπερβολικά στην τύχη.

Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο:

  • Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας του ΟΣΕ: κεντρικός κόμβος ελέγχου της κυκλοφορίας, συλλογής δεδομένων και άμεσης παρέμβασης σε συμβάντα, με αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Railway.gov.gr: νέα πλατφόρμα με
    – ψηφιακό Μητρώο Σιδηροδρομικών Δεδομένων
    – γεωεντοπισμό συρμών με ακρίβεια κάτω των 5 εκ.
    – σύστημα καταγραφής εντολών και παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο
  • Βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων χώρων: σε σταθμαρχεία, Κέντρα Ελέγχου, θαλάμους χειρισμού, ακόμα και στο πρόσθιο μέρος κάθε αμαξοστοιχίας.
  • Αξιολόγηση προσωπικού: με ψυχομετρικά, ιατρικά και ψυχιατρικά τεστ, εξετάσεις ουσιών, προσομοιώσεις και ορθοφωνία – πριν και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας.
  • Θέσπιση Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας: υπεύθυνος για την ασφάλεια κάθε δρομολογίου, με δυνατότητα παρέμβασης και ακινητοποίησης του συρμού σε περίπτωση κινδύνου.
  • Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών ΡΑΣ: για έκτακτους και τακτικούς ελέγχους στους παρόχους και τον διαχειριστή υποδομής.
  • Αυστηρότερο πειθαρχικό πλαίσιο: νέες κυρώσεις στον Γενικό Κανονισμό Κίνησης – μέχρι και οριστική απομάκρυνση ή απόλυση προσωπικού.
  • Ευέλικτη νέα δομή για τον ΟΣΕ:
    – ταχεία στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό
    – επιτροπές προσλήψεων, αξιολόγησης και συμβάσεων
    – ειδικός Κανονισμός Έργων για γρήγορες αποφάσεις.
  • Ενίσχυση ΡΑΣ & ΕΟΔΑΣΑΑΜ: επιτάχυνση προσλήψεων, ανεξαρτησία διαχείρισης πόρων, νέα λειτουργικά εργαλεία.
  • Ενιαίο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών: με καθορισμένους ρόλους για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε περιπτώσεις ατυχημάτων.

Με βάση τα παραπάνω, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι ο νέος οργανισμός δεν είναι απλώς ένας διοικητικός μετασχηματισμός, αλλά ένας μηχανισμός με σαφείς ρόλους, καθορισμένες διαδικασίες και ενιαία γραμμή ευθύνης, σχεδιασμένος για να λειτουργεί σε συνθήκες πίεσης και όχι θεωρητικής κανονικότητας.

Σχετικά Άρθρα