Υπομονή μέχρι το 2027 συνέστησε ουσιαστικά στους πολίτες της Δράμας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφορικά με τη σιδηροδρομική απομόνωση του νομού, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε …καραντίνα καθώς τα δρομολόγια διακόπηκαν στα χρόνια της πανδημίας χωρίς έκτοτε να ξανασφυρίξει το τρένο.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, τα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επίκεντρο τη γραμμή Στρυμόνα – Δράμας, η οποία παραμένει ανενεργή εδώ και χρόνια, βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως επεσήμανε, η ολοκλήρωση του βασικού έργου αποκατάστασης, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται έως το 2027. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα συμβασιοποιηθεί το έργο αναβάθμισης του τμήματος Καστανούσα – Ροδόπολη, ύψους 9,1 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Κυρανάκης έκανε επίσης γνωστό ότι έχει ζητήσει μελέτες για την αποκατάσταση του δικτύου σε κομβικά σημεία της διαδρομής Λευκοθέας – Αλεξανδρούπολης, περιλαμβάνοντας σταθμούς όπως της Δράμας, του Παρανεστίου, των Τοξοτών και της Μέστης.
Ωστόσο, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της γραμμής, ούτε για την επιστροφή των επιβατικών δρομολογίων στον σταθμό της Δράμας, τονίζοντας ότι τα έργα πρέπει να εκτελεστούν με σκοπό «όταν ξαναλειτουργήσει η γραμμή αυτό να γίνει με ασφάλεια και όχι με προχειρότητα».
Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε την προβληματική κατάσταση στον νομό προσθέτοντας πως τα έργα πρέπει να μπουν σε ράγες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι είναι δεδομένο πως η χρηματοδότηση για τη σωστή συντήρηση αυτών των γραμμών και τη σωστή ανάταξη του δικτύου μπορεί να προέλθει μόνο από την πανελλαδική κυκλοφορία περισσότερων συρμών στο δίκτυο, η οποία θα μπορέσει να αποδώσει τέλη κυκλοφορίας με τα χρήματα αυτά να επανεπενδύονται στο δίκτυο προκειμένου να μην ξαναφτάσει στο σημείο εγκατάλειψης όπου και βρισκόταν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Διασύνδεση με τη ΒΙΠΕ, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον
Ο κ. Κυρανάκης, πάντως, δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο διασύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από τη διοίκηση της ΒΙ.ΠΕ. σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ, καθώς έως τώρα δεν έχει υποβληθεί.
Να σημειωθεί ότι η Δράμα αν και διαθέτει έναν σιδηροδρομικό σταθμό που λειτουργεί από το 1896, βρίσκεται σήμερα πλήρως αποκομμένη από το δίκτυο, τόσο σιδηροδρομικά όσο και οδικά καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Οι επιβάτες εξυπηρετούνται από λεωφορεία και απαιτούνται αλλεπάλληλες αλλαγές μέσου για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη, με τεράστια ταλαιπωρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Δράμας, Δημήτρη Κυριαζίδη, δήμοι όπως το Παρανέστι και το Κάτω Νευροκόπι αντιμετωπίζουν σοβαρή απομόνωση, αναγκασμένοι να μισθώνουν λεωφορεία – με κόστος 40.000 ευρώ ετησίως – για τη στοιχειώδη μετακίνηση των κατοίκων.
Ο ίδιος τόνισε ότι η σιδηροδρομική σύνδεση υπήρξε για δεκαετίες πηγή οικονομικής και κοινωνικής ζωής και πως η απουσία της οδηγεί τη Δράμα σε δεύτερη γενιά απομόνωσης.