Έργα συντήρησης και αναβάθμισης ύψους 7 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε έξι ελληνικά πανεπιστήμια, έπειτα από υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΕΠΑ 2021-2025) και αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση τεχνικών και κτηριακών αναγκών, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ.
Αναλυτικότερα, ακολουθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι παρεμβάσεις ανά πανεπιστήμιο:
1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – 2,580 εκατ. ευρώ
Η πράξη καλύπτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο φάσμα τεχνικών και κτηριακών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων:
2. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – 1,5 εκατ. ευρώ
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις συντήρησης, επισκευών και μικρής κλίμακας μελετών σε τέσσερις πόλεις:
Περιλαμβάνονται επίσης ειδικές μελέτες (τοπογραφικά, στατικά, πυρασφάλεια) και γεωτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση πρανούς στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΔΠΘ, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιφερειακές και απομακρυσμένες δομές.
3. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – 1 εκατ. ευρώ
Η πράξη καλύπτει επεμβάσεις σε πέντε βασικά κτήρια της Πανεπιστημιούπολης Α, και περιλαμβάνει:
Η πράξη διασφαλίζει την ασφάλεια και τη συνέχεια της λειτουργίας του Ιδρύματος σε πολλαπλά επίπεδα.
4. Πανεπιστήμιο Κρήτης – 998.700 ευρώ
Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις τεχνικής φύσεως στους χώρους του Πανεπιστημίου, και καλύπτει:
Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας του Ιδρύματος και στην πρόληψη μελλοντικών τεχνικών βλαβών.
5. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – 500.000 ευρώ
Η πράξη αφορά τη συντήρηση του κτηρίου Αντωνιάδου, ενός εκ των βασικών κτηριακών συγκροτημάτων του ΟΠΑ, και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και λειτουργικών παρεμβάσεων. Περιλαμβάνονται:
6. Πολυτεχνείο Κρήτης – 500.000 ευρώ
Η πράξη αφορά κρίσιμες παρεμβάσεις σε συστήματα τεχνικής υποστήριξης και κτηριακών υποδομών, με σκοπό τη διατήρηση της καθημερινής λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
Το έργο ενισχύει τον ψηφιακό και τεχνικό εξοπλισμό, απαραίτητο για τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες του Πολυτεχνείου.
Σ. Ζαχαράκη: Βασική προϋπόθεση για την ποιότητα σπουδών η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών
«Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιότητα των σπουδών, την ασφαλή καθημερινότητα φοιτητών και καθηγητών, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή προοπτική της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας», δήλωσε σχετικά η κ. Ζαχαράκη.
«Με τις αποφάσεις που υπογράψαμε, ως μία επένδυση στη νέα γενιά, προχωράμε στην άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων -συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ- σε έξι εμβληματικά πανεπιστήμια. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο Κρήτης», πρόσθεσε.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, οι εργασίες που θα υλοποιηθούν, αποσκοπούν στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και ασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΑΕΙ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, «αντιμετωπίζουν χρονίζουσες τεχνικές και κτιριακές ανάγκες, ενισχύουν τη λειτουργικότητα των υποδομών και στηρίζουν την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή των ιδρυμάτων μας, ενώ εντάσσονται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την περίοδο 2021-2025, αποτυπώνοντας τη σταθερή δέσμευσή μας να στηρίξουμε τα πανεπιστήμια και να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο ακαδημαϊκό περιβάλλον για το μέλλον».