Μετά την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της κατασκευής του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, με σημερινή άναρτησή του στο LinkedIn έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκονται σήμερα τα μεγάλα έργα: ETCS, Προαστιακός, Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης και εγκατελελειμμένα βαγόνια.
Προχωράμε με το ETCS και τον Προαστιακό στη Δυτική Θεσσαλονίκη
Το σύστημα ETCS (European Train Control System), που πρόκειται να εγκατασταθεί στις κινητήριες μονάδες των συρμών, αποτελεί την πιο σύγχρονη και ασφαλή τεχνολογία για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την αυτόματη πέδηση.
Η εγκατάστασή του θα φέρει αυξημένη ασφάλεια, αξιοπιστία και ταχύτητα στα δρομολόγια, ενισχύοντας ουσιαστικά το προαστιακό δίκτυο που κατασκευάζεται ήδη με γοργούς ρυθμούς. Όπως έγραψε ο κ. Κυρανάκης: «Οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάθε μέρα για να προχωρήσει το έργο της αυτόματης πέδησης».
Ριζική ανακαίνιση του ιστορικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης
Το στολίδι της πόλης, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, απαιτεί ριζική ανακαίνιση. Όπως τόνισε ο κ. Κυρανάκης μετά από επιτόπια επίσκεψη με μηχανικούς, «ιδιαίτερη επιμέλεια πρέπει να επιδειχθεί στα στέγαστρα της αποβάθρας όπου καταγράφονται σημαντικές και επικίνδυνες φθορές».
Οι παλιές φθορές δεν είναι απλά αισθητικές – αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών. Με την ανακαίνιση, ο σταθμός θα αποκτήσει τη λάμψη και τη λειτουργικότητα που αρμόζει σε ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό κόμβο.
Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων: από εμπόδιο σε ευκαιρία
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων βαγονιών και τροχαίου υλικού:
«Οι ανεκμετάλλευτες εκτάσεις θα έπρεπε να αποτελούν πηγή ανάπτυξης για τη χώρα».
Με διαγωνισμούς που τρέχουν ήδη, ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να απελευθερωθούν κρίσιμοι χώροι που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για νέα έργα και ανάπτυξη, μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.