Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εισέρχεται η Ελλάδα, μετά την υποβολή του 6ου αιτήματος πληρωμής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αυτήν την κίνηση, η χώρα ανεβάζει τον συνολικό όγκο εκταμιεύσεων στα 23,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 65% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ενισχύοντας περαιτέρω τη χρηματοδοτική δυναμική για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της υποδομής, ενέργειας, κοινωνικής πρόνοιας και φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η υποβολή του 6ου αιτήματος εκταμίευσης, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, αποδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0). Συγκεκριμένα, η χώρα έχει έως τώρα απορροφήσει 21,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 59% των συνολικών πόρων, ενώ με το νέο αίτημα, οι συνολικές εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 23,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 65% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού.
Από το παραπάνω ποσό, οι επιχορηγήσεις φτάνουν τα 12,04 δισ. ευρώ, ποσοστό 66% των διαθέσιμων μη επιστρεπτέων ενισχύσεων. Το σκέλος των δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να ακολουθήσει με νέο αίτημα εντός Σεπτεμβρίου 2025.
Η επιτυχής υποβολή του αιτήματος βασίστηκε στην εκπλήρωση 39 μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών οροσήμων, τα οποία καλύπτουν κρίσιμους τομείς:
Το αίτημα περιλαμβάνει επίσης:
Στο πλαίσιο του REPowerEU, το 6ο αίτημα ενσωματώνει και ενεργειακές παρεμβάσεις:
Ο Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε τη συνέπεια της χώρας στην υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0” και το γεγονός ότι τα νέα έργα ενισχύουν υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες και δημόσια ασφάλεια, όπως:
Ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι στόχος είναι «η αύξηση επενδύσεων και θέσεων εργασίας» και η «διπλή σύγκλιση με την Ευρώπη: εισοδηματική και περιφερειακή».
Ο Θανάσης Κοντογεώργης επεσήμανε τη συμβολή του Ταμείου στη βελτίωση της καθημερινότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Ο Ορέστης Καβαλάκης χαρακτήρισε το αίτημα απόδειξη της προσήλωσης στον πλήρη στόχο απορρόφησης.
Η Εύη Δραμαλιώτη σημείωσε πως 70% των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ ξεχωρίζουν παρεμβάσεις όπως η επαγγελματοποίηση των δημόσιων συμβάσεων και απλοποίηση αδειοδοτήσεων ΑΠΕ.