Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 1% την Τετάρτη (16/7), καθώς τα θετικά σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης από την Κίνα επισκιάστηκαν από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές κινούνται νευρικά εντός στενών ορίων, με τη σταθερή ζήτηση λόγω της αυξημένης καλοκαιρινής κινητικότητας στο βόρειο ημισφαίριο να αντισταθμίζεται από τον φόβο ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στους εμπορικούς της εταίρους θα φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, την κατανάλωση καυσίμων, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters.
Τα συμβόλαια Brent υποχώρησαν κατά 63 σεντς ή 0,9%, στα 68,08 δολάρια το βαρέλι έως τις 11:50 GMT, ενώ το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) σημείωσε πτώση 69 σεντς ή 1%, στα 65,83 δολάρια το βαρέλι.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump απείλησε με επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Αυγούστου — επίπεδο που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι απαράδεκτο και θα οδηγούσε σε ρήξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ δύο από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο.
Οι αντιδράσεις της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να απαντήσει στο ενδεχόμενο αυτό, στοχεύοντας αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ (84,1 δισ. δολάρια) με ενδεχόμενους αντίστοιχους δασμούς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για εμπορική συμφωνία.
Παράλληλα, ο Trump δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν «πολύ αυστηρούς δασμούς» στη Ρωσία εντός 50 ημερών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η τελευταία επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δεν κατάφερε να αναζωπυρώσει τους φόβους για παρατεταμένη διαταραχή της προσφοράς, και ως εκ τούτου οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την καθοδική πορεία τους», σημείωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga, σε σημείωμά του.
Ωστόσο, οι απώλειες περιορίστηκαν από την βελτιωμένη προοπτική ζήτησης στην Κίνα.
Σύμφωνα με αναλυτές και εμπόρους, τα κινεζικά κρατικά διυλιστήρια αυξάνουν την παραγωγή τους μετά την ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση του τρίτου τριμήνου και να αναπληρώσουν τα αποθέματα ντίζελ και βενζίνης, τα οποία έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών ετών.
«Το ενδεχόμενο να έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα συχνά απασχολεί τις συζητήσεις, αλλά θεωρούμε ότι οι ανησυχίες είναι υπερβολικές, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανθεκτική ζήτηση», ανέφερε η Barclays σε σημείωμά της την Τετάρτη.
Η τράπεζα εκτιμά ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 17,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ταυτόχρονα, η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ την Τρίτη ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να τα πάει καλύτερα στο δεύτερο μισό του έτους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου.
Η έκθεση σημειώνει ότι Βραζιλία, Κίνα και Ινδία υπερβαίνουν τις προσδοκίες, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ ανακάμπτουν από τα περσινά επίπεδα.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), τα αποθέματα αργού, αποσταγμάτων και βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 839.000 βαρέλια, τα αποθέματα βενζίνης κατά 1,93 εκατ. βαρέλια και των αποσταγμάτων (ντίζελ κ.λπ.) κατά 828.000 βαρέλια.