Αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη συνθήκη υπερπροσφοράς και διογκωμένου πολέμου τιμών βρίσκεται η κινεζική αγορά αυτοκινήτων, με τα οικονομικά των κατασκευαστών να έχουν αρχίσει να επιβαρύνονται σοβαρά.
Αυξανόμενη ανησυχία εκφράζουν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη της αγοράς, καθώς τα περιθώρια κέρδους συμπιέζονται και οι υποχρεώσεις αυξάνονται.
Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, η πολιτική ηγεσία δεσμεύεται να ρυθμίσει την επιθετική τιμολογιακή πολιτική και να στηρίξει τη σταδιακή απόσυρση ξεπερασμένων παραγωγικών μονάδων.
Δραματική επιδείνωση ρευστότητας και χρέους
Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, τα οποία δημοσιεύει το reuters, για 33 εισηγμένες αυτοκινητοβιομηχανίες με έδρα την Κίνα, τα οικονομικά τους έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση την τελευταία εξαετία. Συγκεκριμένα, ο μέσος χρόνος πληρωμής προμηθευτών και άλλων βραχυπρόθεσμων πιστωτών αυξήθηκε από 99 ημέρες το 2019 σε 108 ημέρες το 2024.
Η τάση αυτή ώθησε την κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή νέο νομοθετικό πλαίσιο από την 1η Ιουνίου, το οποίο επιβάλλει την εξόφληση υποχρεώσεων εντός 60 ημερών από την παραλαβή αγαθών ή υπηρεσιών. Στόχος είναι να σταματήσει η τακτική ορισμένων κατασκευαστών να «μετατρέπουν τους προμηθευτές τους σε τραπεζίτες», όπως δήλωσε ο Joerg Wuttke της DGA–Albright Stonebridge Group.
Πώς κινήθηκαν οι… μεγάλοι παίκτες
Η BYD, η κορυφαία κινεζική εταιρεία EV, αύξησε τον χρόνο πληρωμής σε 127 ημέρες το 2024 από 81 ημέρες το 2019, αν και υποστηρίζει πως ο χρόνος αποπληρωμής μειώθηκε από 139 ημέρες (συμπεριλαμβανομένων γραμματίων πληρωμής).
Η Geely ανέβασε τον χρόνο πληρωμής στις 193 ημέρες, από 139 ημέρες πέντε χρόνια πριν. Αντιθέτως, η Great Wall Motor μείωσε τον κύκλο πληρωμών από 115 ημέρες το 2019 σε 94 ημέρες το 2024.
Οι Nio και Xpeng, δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες EV στην Κίνα, έχουν τους μακρύτερους κύκλους πληρωμής: 223 και 237 ημέρες αντίστοιχα, παραμένοντας ακόμη ζημιογόνες, παρότι έχουν περιορίσει τα αρνητικά περιθώρια. Και οι δύο δηλώνουν πρόθεση συμμόρφωσης με το όριο των 60 ημερών.
Φουσκωμένες αποθήκες και υπερχρέωση
Οι αποθήκες των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν «φουσκώσει»: το συνολικό ύψος αποθεμάτων υπερδιπλασιάστηκε στα 370 δισ. γουάν (περίπου 51,5 δισ. δολ.) το 2024, σε σχέση με το 2019, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να φορτώνουν τα δίκτυα διανομής με οχήματα για να πετύχουν στόχους πωλήσεων.
Ταυτόχρονα, το συνολικό χρέος του κλάδου αυξήθηκε κατά 56%, φτάνοντας τα 959 δισ. γουάν, ενώ ο μέσος δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια (debt-to-equity) ανέβηκε κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες, στο 51,3%.
Η μέση καθαρή κερδοφορία μειώθηκε δραματικά στο 0,83% το 2024 από 2,7% το 2019.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η BYD, η οποία αύξησε το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 5,4%, έναντι μόλις 1,7% το 2019. Η εταιρεία απέδωσε τη βελτίωση σε αλλαγή στη σύνθεση των εσόδων, με το μερίδιο του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να αυξάνεται από 49,5% σε 79,4% επί του συνόλου.