MENU

Τεστ ασφαλείας σε εννέα περιοχές της Δυτικής Αττικής ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ

Επιδίωξη του Οργανισμού είναι να καταγραφούν τα προβλήματα παραβατικότητας εντός των λεωφορείων και πέριξ των στάσεων

Εννέα περιοχές, οι οποίες βρίσκονταν «στο κόκκινο» σε επίπεδο παραβατικότητας που σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών, βάζει στο μικροσκόπιο ο ΟΑΣΑ προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις και εμπειρίες του επιβατικού κοινού, αλλά και το εάν έχει αλλάξει κάτι ύστερα από τη δραστηριοποίηση της συγκοινωνιακής αστυνομίας.

Σε μια εποχή που η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής αλλά και την ασφάλεια στις αστικές συγκοινωνίες, ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει ποσοτική έρευνα επιχειρώντας να καταγράψει με ακρίβεια την αντίληψη και τις εμπειρίες των επιβατών σε εννέα περιοχές της Δυτικής Αττικής, από τις οποίες διέρχονται πολυσύχναστες λεωφορειακές γραμμές.

Η έρευνα βασίζεται στη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και θα διεξαχθεί επί τόπου, σε στάσεις, αφετηρίες και εντός των λεωφορείων, με στόχο την αυθεντική αποτύπωση των συνθηκών που βιώνουν οι επιβάτες. Οι περιοχές και γραμμές που έχουν επιλεγεί, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Αχαρνές, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, το Σχιστό και το Πέραμα και αποτελούν περιοχές με αυξημένη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για τις οποίες στο παρελθόν είχαν εκφραστεί παράπονα για την παραβατικότητα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα καλύψει περιοχές της Δυτικής Αττικής από όπου διέρχονται οι παρακάτω δώδεκα λεωφορειακές γραμμές:

  • Α10: Σταθμός Λαρίσης – Αχαρνές
  • B10: Σταθμός Λαρίσης – Αχαρνές (μέσω Αριστοτέλους)
  • 735: Αχαρνές – Ζεφύρι – Σταθμός Κάτω Πατήσια (Κυκλική)
  • B12: Σταθμός Αττική – Άνω Λιόσια (Πανόραμα)
  • 723: Φυλή – Άνω Λιόσια (Κυκλική)
  • 749: Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού (Κυκλική)
  • 878: Αχαρνές – Ελευσίνα
  • 879: Αχαρνές – Θριάσιο Νοσοκομείο – Ελευσίνα
  • 806: Σχιστό – Καραβάς – Σταθμός Κορυδαλλός (Κυκλική)
  • 807: Άνω Κορυδαλλός – Σταθμός Αιγάλεω (Κυκλική)
  • 843: Πειραιάς – Πέραμα
  • 733: Αχαρνές – Άνω Λιόσια (Κυκλική)

Όπως επισημαίνει ο ΟΑΣΑ, στην πρόσκληση που ήδη απέστειλε στην εταιρεία που θα διενεργήσει την έρευνα, το συνολικό δείγμα θα είναι αντιπροσωπευτικό των επιβατών που μετακινούνται στις γραμμές αυτές, ενώ η δειγματοληψία θα είναι στρωματοποιημένη ως προς την ηλικία και το φύλο, προκειμένου να διασφαλιστεί ισορροπημένη και πολυδιάστατη εικόνα.

Η συλλογή των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί εντός μίας εβδομάδας, με διπλές βάρδιες ανά γραμμή (πρωί και απόγευμα), προκειμένου να καλυφθούν διαφορετικές χρονικές στιγμές και να καταγραφεί πλήρως η καθημερινότητα των επιβατών. Οι θεματικές ενότητες του ερωτηματολογίου περιλαμβάνουν την αίσθηση ασφάλειας κατά την αναμονή και τη διάρκεια της διαδρομής, την εμπειρία ή παρατήρηση παραβατικών συμπεριφορών, την παρουσία ή απουσία προσωπικού ασφαλείας, τη συχνότητα χρήσης των συγκεκριμένων γραμμών και τις προτάσεις των επιβατών για ενίσχυση της ασφάλειας.

Εντατικοποίηση αστυνόμευσης στις λεωφορειακές γραμμές

Η έρευνα αυτή αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης με έμφαση στη Δυτική Αττική. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από την έναρξη του σχεδίου έως και τα τέλη Μαίου είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 55.000 έλεγχοι, ενώ οι συλλήψεις ξεπερνούσαν τις 700, εκ των οποίων οι 481 αφορούσαν αποκλειστικά τις περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Οι συλλήψεις αυτές σχετίζονται κυρίως με κατοχή ναρκωτικών ουσιών, όπλων, φθορές σε λεωφορεία (όπως ρίψεις αντικειμένων) αλλά και επιθέσεις σε οδηγούς, γεγονότα που καταγράφονταν συχνά σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές.

Σύμφωνα με την αστυνομία στο διάστημα ενεργοποίησης των ειδικών ελέγχων στα ΜΜΜ έχει διαπιστωθεί μείωση της παραβατικότητας και συγκεκριμένα μείωση φθορών στα οχήματα και στις στάσεις, μείωση παρουσίας τοξικομανών σε κομβικά σημεία και μείωση περιστατικών κλοπών και μικροεγκληματικότητας.

Να σημειωθεί επίσης ότι όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιουνίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την επιχείρηση, προσθέτοντας 50 επιπλέον αστυνομικούς στους ήδη υπάρχοντες 220, οι οποίοι περιπολούν εντός των λεωφορείων και των σταθμών.

Ωστόσο επειδή το στοίχημα δεν κρίνεται μόνο στους αριθμούς, η έρευνα του ΟΑΣΑ φιλοδοξεί να αποκαλύψει κατά πόσο οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς, ανεξαρτήτως του αριθμού συλλήψεων ή ελέγχων. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο τα συνολικά όσο και ανά λεωφορειακή γραμμή, αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμα δεδομένα για τη χάραξη νέων πολιτικών και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, με τελικό στόχο ένα ασφαλέστερο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα