MENU

Η ευημερία περνά μέσα από την κοινωνικοποίηση – Μια απλή πρακτική για να βρίσκεστε σε επαφή με τους αγαπημένους σας

Βάσει ερευνών του Harvard, το πιο κοινό χαρακτηριστικό των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων βρίσκεται στην κοινωνική ευεξία και στις καλές προσωπικές σχέσεις

Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard που διήρκεσε ούτε λίγο-ούτε πολύ 87 χρόνια (…) διαπίστωσε ότι η κοινωνική ευεξία, η διατήρηση των προσωπικών σας σχέσεων σε καλή κατάσταση, ήταν το Νο 1 κοινό χαρακτηριστικό των πιο ευτυχισμένων και μακροβιότερων ανθρώπων.

«Επενδύστε σε σχέσεις, σε γνωριμίες και σε πράγματα που θεωρείτε σημαντικά», δήλωσε ο Dr. Robert Waldinger, διευθυντής της Μελέτης Ανάπτυξης Ενηλίκων του Harvard, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Φεστιβάλ Well των New York Times. «Όσο περισσότερο το κάνετε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το διάστημα ευημερίας σας. Δεν θα είστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα, αλλά η χαρούμενη διάθεση θα σας… χτυπάει την πόρτα πιο συχνά».

Για να αποδείξει ότι οι κοινωνικές διασυνδέσεις σας δεν χρειάζεται να είναι μια δύσκολη διαδικασία, ο Waldinger προσέφερε έναν απλό τρόπο με τον οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να λάβει μια «ένεση ντοπαμίνης» και να συνδεθεί αμέσως με κάποιον στη ζωή του.

«Όταν μιλάω για επενδύσεις σε σχέσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται: “Eίμαι τόσο απασχολημένος. Έχω τόσα πολλά να κάνω στη ζωή μου. Πώς μπορώ να βρω χρόνο για αυτό;“» αναφέρει ο Waldinger.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε μια σχέση που εκτιμάτε σε μόλις τρία βήματα:

  • Πάρτε το τηλέφωνό σας
  • Σκεφτείτε κάποιον που δεν έχετε δει εδώ και καιρό ή με τον οποίο θα θέλατε να έρθετε σε επαφή
  • Στείλτε σε αυτό το άτομο ένα μήνυμα κειμένου, λέγοντάς του, ότι θέλετε να τα πείτε

«Ένα από τα πράγματα που ανακαλύψαμε για τους ανθρώπους που θεωρούμε “κοινωνικά κατάλληλους” είναι ότι έκαναν αυτά τα μικρά πράγματα ξανά και ξανά. Ξέρετε, καθημερινά, πολλές φορές την ημέρα», είπε ο Waldinger.

Συνεχώς, τηλεφωνούσαν σε κάποιον ή προγραμματίζανε τις προπονήσεις τους στο γυμναστήριο με έναν φίλο, εξήγησε. Βρήκαν τρόπους να συνδυάσουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες στην καθημερινότητά τους με την κοινωνική σύνδεση.

«Όσοι έκαναν αυτό, έμεναν πιο ενημερωμένοι και ενωμένοι με περισσότερους ανθρώπους στη ζωή τους. Και αυτό έχτισε αυτό το θεμέλιο της κοινωνικής ευημερίας», καταλήγει ο Waldinger.

Σχετικά Άρθρα