Το έλλειμμα συγκέντρωσης είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο σε εφήβους που ξοδεύουν υπερβολικές ώρες μπροστά από μια οθόνη. Επιστήμονες και ψυχολόγοι, μέσα από έρευνες και αναλύσεις, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος όρος που περνά ένας νέος προσκολλημένος στα social media και την τεχνολογία, υπολογίζεται περίπου στις 8 ώρες ημερισίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις χρηστών, που δέχονται 240+ ειδοποιήσεις καθημερινά και ως εκ τούτου «τσεκάρουν» το κινητό τους περισσότερες από 100 φορές την ημέρα!
Ο… εκπρόσωπος των ψυχολόγων, Jonathan Haidt, κάνει μια επείγουσα έκκληση προς τους νέους και όσους γενικότερα έχουν «παραδοθεί» στα… δεσμά της τεχνολογίας: Είναι επείγον να αλλάξετε τροπάριο και να δείτε την όλη υπόθεση από μια άλλη οπτική γωνία. Αν βρίσκεστε κοντά στην ηλικία των 25 και περνάτε ώρες και ώρες με μια συσκευή ανά χείρας, τότε κινδυνεύετε με μια μόνιμη βλάβη, αφού σε αυτή την ηλικία ο εγκέφαλος αρχίζει να διαμορφώνεται και έτσι η διάσπαση προσοχής σας θα είναι μόνιμη.
Και αυτό δεν είναι καθόλου απλό, κάθε άλλο, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, αφού ο εθισμός σας μπορεί άνετα να σας επηρεάσει στις σχέσεις ή στα επαγγελματικά σας, εκτός αν θεωρείτε τον εαυτό σας καλή παρέα ή καλό εργαζόμενο, από τη στιγμή που αδυνατείτε να διατηρήσετε την προσοχή σας στο κεντρικό αντικείμενο κάθε φορά, ρίχνοντας όλο και πιο συχνές ματιές στο κινητό σας.
Ο Haidt στο συγγραφικό του έργο έχει καταλήξει στο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones λειτουργούν ανασταλτικά στην ψυχοσύνθεση των νέων και τους δημιουργούν κακή ψυχική υγεία, άγχος και δυστυχία. Ορισμένοι συνάδελφοί του, θεωρούν ότι αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από άλλους κυριότερους παράγοντες και η τεχνολογία έχει μικρότερη ευθύνη, ωστόσο οι κοινωνιολόγοι συμφωνούν, στο ότι η κοινωνική ανάπτυξη «υποφέρει» από τη συνεχή κι αδιάσπαστη χρήση των κινητών/τάμπλετ κλπ.
«Δοκιμάστε να σταματήσετε ή έστω να ελαττώσετε στο μισό τον χρόνο ενασχόλησής σας με τα social media» προτείνει ο Haidt σε όσους ζητούν τη συμβουλή του για αυτό το θέμα. «Αν μπορείτε μάλιστα να βρείτε και δυο-τρεις… συνοδοιπόρους σε όλο αυτό, είτε αυτοί είναι φίλοι, είτε οικογένεια, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα πιο σίγουρα και ευκρινή» καταλήγει, ρωτώντας «Πιστεύετε, ότι κάποιος εργοδότης μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με κάποιον που αδυνατεί να διατηρήσει την προσοχή του για πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;».
Ο ίδιος προτείνει, κάθε φορά που το χέρι μας πάει αυτόματα στο τηλέφωνο, να σκεφτούμε αν θα ήταν καλύτερο να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να γράψουμε κάτι σε ένα ημερολόγιο, να βγούμε μια βόλτα έξω ή έστω να δούμε μια ταινία, ή καλύτερα, ένα ντοκιμαντέρ.
Και επίσης, αν και ακούγεται αντιφατικό, η μουσική ίσως μπορέσει να σας βοηθήσει να διατηρηθείτε σε ένα επίπεδο προσοχής. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να εστιάζει. Μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του στρες και της κορτιζόλης, η οποία επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή».
Τελική συμβουλή του, να αποφύγετε τραγούδια που μπορεί να σας κάνουν να λυπάστε ή είναι τόσο… πιασάρικα που σας δυσκολεύουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι. «Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται το συναίσθημα, επομένως οποιαδήποτε μουσική που σας κάνει πιο συναισθηματικά ασταθείς θα μπορούσε να διαταράξει τη συγκέντρωσή σας», καταλήγει ο Haidt.