Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, μια υγιής σχέση βασίζεται πρωτίστως στην επικοινωνία, την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, όμως υπάρχουν και αρκετοί, που δεν γνωρίζουν πώς… μεταφράζονται στην πράξη οι συγκεκριμένες λέξεις.
Ως αποτέλεσμα, πολλά ζευγάρια μπορεί να βρεθούν σε μια αρνητική κατάσταση ή ακόμα χειρότερα, να μην το αναγνωρίζουν ή να μην το παραδέχονται, λόγω των τοξικών τους συνηθειών. Όταν είμαστε κολλημένοι στην οικειότητα και τη ρουτίνα, είναι δύσκολο να σταματήσουμε και να αξιολογήσουμε τα συναισθήματά μας.
Οι ψυχολόγοι που μελετούν τις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών, μιλούν στο CNBC και όπως τονίζουν, συχνά προτείνουν μια γρήγορη έρευνα μέσα από κάποιες συγκεκριμένες ερωτησεις. Αν διαπιστώσετε ότι απαντάτε αρνητικά σε κάθε μια από αυτές, τότε υπάρχει πιθανότητα να είστε δυστυχισμένοι στη σχέση σας, αλλά να μην το συνειδητοποιείτε.
Όταν προκύπτει μια σύγκρουση, νιώθετε ότι είστε «μαζί» ή ο ένας απέναντι στον άλλον;
Στις σχέσεις, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ίσως και απαραίτητη. Αλλά ο τρόπος που τσακώνεστε έχει μεγαλύτερη σημασία από το γιατί τσακώνεστε. Αν πάντα νιώθετε ότι είστε εσείς εναντίον του συντρόφου σας, αντί για τους δυο σας εναντίον του προβλήματος, οφείλετε να αξιολογήσετε το γιατί.
Έρευνες σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων δείχνουν ότι όταν και οι δύο σύντροφοι πιστεύουν ότι μια διαφωνία είναι επιλύσιμη, είναι πιο πιθανό να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν. Σε άλλη περίπτωση, οι διαφωνίες μπορούν να μετατραπούν σε συναισθηματικές συγκρούσεις και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν σε απόσταση και δυσαρέσκεια.
Αν η απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση είναι «όχι», αναρωτηθείτε: «Για τι παλεύουμε;» Αν η απάντηση δεν είναι η ίδια η σχέση, καθίστε μαζί για να συζητήσετε και να επαναπροσδιορίσετε, τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ομάδα.
Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου δίπλα στον σύντροφό σου;
Οι πιο υγιείς σχέσεις σου δίνουν χώρο να αναπνεύσεις και να είσαι ο εαυτός σου, με όλα τα συν και πλην. Έρευνες σημειώνουν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ασφαλείς εκφράζοντας τον εαυτό τους, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο υγιείς συμπεριφορές στις σχέσεις.
Αν πρέπει να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου να καταπιέζεις μέρη της προσωπικότητάς σου, σιγά σιγά θα αρχίσεις να χάνεις ανεκτίμητα κομμάτια της ταυτότητάς σου.
Αν απαντήσατε «όχι» εδώ, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά. Αξίζεις να είστε με κάποιον που δεν θέλει να συναντά τον πιο αληθινό και ειλικρινή εαυτό σας; Οι ιδανικοί σύντροφοι βλέπουν αυτό το θέμα ως ένα ιδιαίτερο προνόμιο.
Νοιάζεται ο σύντροφός σας για τον εσωτερικό σας κόσμο;
Στα πρώτα στάδια της σχέσης, όλοι θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας: Τι σκέφτεται, πώς βλέπει τον κόσμο, τι τους κινεί. Αργότερα όμως, αυτή η περιέργεια μπορεί να μειωθεί.
Η εν λόγω έρευνα υποστηρίζει ότι η περιέργεια είναι ένα θεμελιώδες εργαλείο για τη συναισθηματική οικειότητα. Αν ο σύντροφός σας σταματήσει να κάνει ερωτήσεις για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες σας, δεν θα γνωρίσει ποτέ τις νέες εκδοχές σας που γεννιούνται κάθε μέρα.
Ένα «όχι» σε αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η σχέση σας λειτουργεί με… αυτόματο πιλότο. Ένας σύντροφος που έχει πραγματικά επενδύσει σε εσάς θα συνεχίσει να ρωτάει, να συνεχίζει να ακούει και να συνεχίζει να μαθαίνει για το ποιοι είστε.
Αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν κάνουν λάθη;
Τα λάθη δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται μετά. Παραδέχεται τα λάθη του ο σύντροφός σας; Προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα; Ή μήπως αποφεύγει την ευθύνη, παίρνει αμυντική θέση και στρέφει την ευθύνη σε εσάς;
Η έρευνα για την επιδιόρθωση συγκρούσεων μας διδάσκει ότι ακόμη και οι πιο μικρές χειρονομίες (η αναγνώριση ενός λάθους, η προσφορά μιας ειλικρινούς συγγνώμης ή ακόμα και η χρήση χιούμορ) μπορούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση μιας διαμάχης.
Αν ο σύντροφός σας δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη ή αν σας κάνει συνεχώς να νιώθετε σαν τον «δύσκολο», ίσως είναι καιρός να ανασυνταχθείτε και να επανεξετάσετε τι σας κρατάει αφοσιωμένους. Η ειλικρίνεια, η ταπεινότητα και η γνήσια επιθυμία να τα πάτε καλύτερα θα πρέπει να αποτελούν αμφίδρομο κανόνα σε μια σχέση.