Ποιος είπε ότι η απόλαυση του καφέ είναι απλώς μια πρωινή συνήθεια;
Η τακτική κατανάλωση καφέ στη μέση ηλικία φαίνεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «NUTRITION 2025», στο Ορλάντο.
Η μελέτη βασίστηκε σε διατροφικά και υγειονομικά δεδομένα 47.513 γυναικών, που συλλέχθηκαν από το 1984. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια κατανάλωσης τροφίμων για να υπολογίσουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από καφέ, τσάι, κόλα και ντεκαφεϊνέ, ενώ παράλληλα κατέγραψαν την πορεία υγείας των συμμετεχουσών για περισσότερα από 30 χρόνια.
Υγιής γήρανση ορίστηκε ως η ζωή χωρίς έντεκα βασικές χρόνιες ασθένειες, η διατήρηση σωματικής και ψυχικής λειτουργίας, χωρίς γνωστικές διαταραχές ή προβλήματα μνήμης – τουλάχιστον μέχρι τα 70 τους χρόνια.
Τα αποτελέσματα είναι… απολαυστικά για τις λάτρεις του καφέ:
Οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 315 mg καφεΐνης ημερησίως (περίπου 3 μικρά ή 1,5 μεγάλο φλιτζάνι καφέ) είχαν έως και 5% υψηλότερη πιθανότητα να γεράσουν υγιώς.
Μάλιστα, η κατά 80% προέλευση της καφεΐνης από τον καφέ φάνηκε να κάνει τη διαφορά, καθώς ούτε το τσάι ούτε ο ντεκαφεϊνέ συνδέθηκαν με οφέλη για τη γήρανση.
Αντίθετα, κάθε επιπλέον ποτήρι αναψυκτικού τύπου κόλα φάνηκε να σχετίζεται με 20% έως 26% χαμηλότερη πιθανότητα για υγιή γήρανση – επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι όλες οι πηγές καφεΐνης το ίδιο ωφέλιμες.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Σάρα Μαχντάβι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, υπογράμμισε ότι:
«Η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλες υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος. Ωστόσο, τα οφέλη του καφέ είναι σχετικά μέτρια και απαιτούν περαιτέρω μελέτη».
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι έως και δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι γενικά ασφαλή και πιθανόν ωφέλιμα για την πλειονότητα των ανθρώπων. Αν και η κατανάλωση πάνω από αυτό το όριο μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη σε κάποιους, δεν είναι εξίσου ασφαλής για όλους.
Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει περαιτέρω πώς οι βιοδραστικές ενώσεις του καφέ επηρεάζουν τη γήρανση μέσω της αλληλεπίδρασής τους με γενετικούς και μεταβολικούς δείκτες, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών προσεγγίσεων που ενισχύουν τη μακροζωία και τη γνωστική υγεία.