Όσα χρόνια «κόβουμε τη ζάχαρη» για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε τη διατροφή, ίσως τελικά να βάζουμε τον εγκέφαλό μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο: οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη φαίνεται πως επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology.
Η μελέτη σε σχεδόν 13.000 ενήλικες στη Βραζιλία (μέσος όρος ηλικίας 52 ετών) παρακολούθησε τη μνήμη, τη γλώσσα και τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων για 8 χρόνια.
– Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών εμφάνιζαν 62% ταχύτερη πτώση σε σχέση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες.
– Η γνωστική φθορά αντιστοιχούσε σε περίπου 1,6 χρόνια επιπλέον γήρανσης.
– Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Η μέση κατανάλωση στη «χαμηλή ομάδα» ήταν 20 mg/ημέρα, ενώ στη «υψηλή ομάδα» έφτανε τα 191 mg/ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουτάκι αναψυκτικού light.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις εξής ουσίες:
Όλες συσχετίστηκαν με επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς εκτός από την Tagatose, όπου δεν βρέθηκε σύνδεση.
«Οι γλυκαντικές ουσίες με λίγες ή καθόλου θερμίδες συχνά θεωρούνται υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορισμένες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Claudia Kimie Suemoto, αναπληρώτρια καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.