MENU

Σοκ με τα light προϊόντα — Ασπαρτάμη, ζαχαρίνη οι νέοι «συνήθεις ύποπτοι» για την ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου

Οι «αθώες» γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με πρόωρη πτώση των γνωστικών λειτουργιών

Όσα χρόνια «κόβουμε τη ζάχαρη» για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε τη διατροφή, ίσως τελικά να βάζουμε τον εγκέφαλό μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο: οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η ζαχαρίνη φαίνεται πως επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology.

Η μελέτη σε σχεδόν 13.000 ενήλικες στη Βραζιλία (μέσος όρος ηλικίας 52 ετών) παρακολούθησε τη μνήμη, τη γλώσσα και τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων για 8 χρόνια.

– Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών εμφάνιζαν 62% ταχύτερη πτώση σε σχέση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες.
– Η γνωστική φθορά αντιστοιχούσε σε περίπου 1,6 χρόνια επιπλέον γήρανσης.
– Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η μέση κατανάλωση στη «χαμηλή ομάδα» ήταν 20 mg/ημέρα, ενώ στη «υψηλή ομάδα» έφτανε τα 191 mg/ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουτάκι αναψυκτικού light.

Οι γλυκαντικές ουσίες που ενοχοποιήθηκαν

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις εξής ουσίες:

  • Ασπαρτάμη
  • Ζαχαρίνη
  • Acesulfame-K
  • Erythritol
  • Xylitol
  • Sorbitol
  • Tagatose

Όλες συσχετίστηκαν με επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς εκτός από την Tagatose, όπου δεν βρέθηκε σύνδεση.

Τι λένε οι ειδικοί

«Οι γλυκαντικές ουσίες με λίγες ή καθόλου θερμίδες συχνά θεωρούνται υγιεινή εναλλακτική στη ζάχαρη. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορισμένες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Claudia Kimie Suemoto, αναπληρώτρια καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

  • Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη συνδέσει τις γλυκαντικές ουσίες με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Η ασπαρτάμη έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο».
  • Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) βρίσκεται σε διαδικασία επανεξέτασης της ασφάλειας όλων των γλυκαντικών που εγκρίθηκαν πριν το 2009.

Σχετικά Άρθρα