Οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται κατά 5%-6% ετησίως τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός που αναδεικνύει με έμφαση την ανάγκη για ισχυρή ασφαλιστική κάλυψη και επαναπροσδιορισμό των υφιστάμενων «καταστροφικών μοντέλων» αποζημίωσης. Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε στην Ύδρα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5116/2024, από την 1η Ιουνίου 2025, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός), τουλάχιστον στο 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Αυτό αφορά:
Η ΕΑΕΕ έχει αναρτήσει έναν σύντομο οδηγό στην ιστοσελίδα της για να διευκολύνει την προετοιμασία των επιχειρήσεων.
Ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι επιχειρήσεις:
Με βάση τον Νόμο 5162/2024, από την 1η Ιουνίου 2025, όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να διαθέτουν ασφαλιστήριο που καλύπτει φυσικές καταστροφές, όπως δασική πυρκαγιά και πλημμύρα.
Η ασφάλιση:
Η ΕΑΕΕ καλεί τους ιδιοκτήτες να εντάξουν τις σχετικές καλύψεις στο ασφαλιστήριο τους και να επικοινωνήσουν με τις ασφαλιστικές εταιρείες εγκαίρως.
Ο Νικόλαος Μακρόπουλος, πρόεδρος και CEO της Ευρώπη Ασφαλιστική, τόνισε ότι η νέα υποχρέωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον ασφαλιστικό κλάδο να επεκτείνει τις υπηρεσίες του και να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι:
Ο Βασίλης Χρηστίδης, CEO της Allianz Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για δίκαιες και βιώσιμες αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας, τονίζοντας πως:
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali Ελλάδος, επισήμανε ότι τυχόν κρατική παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική θα αναγκάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναζητήσουν επιπλέον κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα.
Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ασφάλισης από φυσικές καταστροφές αποτελεί καταλύτη αλλαγών για την ασφαλιστική αγορά, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Παρά τις προκλήσεις στην τιμολόγηση και στα λειτουργικά κόστη, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική ευθύνη, τόσο των επιχειρήσεων όσο και του ασφαλιστικού συστήματος συνολικά.