MENU

Όταν τα απορρίμματα γίνονται design — Η startup που μπήκε στη Vogue με ανακυκλωμένο πλαστικό

Η Müll.Club μετατρέπει παλιά δοχεία σαμπουάν και γιαουρτιού σε αντικείμενα με μάρμαρο look – και αλλάζει τη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα

Τα έργα της Charlie Rudkin-Wilson, απόφοιτης Καλών Τεχνών, έχουν ήδη εμφανιστεί στη Vogue, ενώ συνεργάζεται με πολυτελείς οίκους όπως το Fortnum & Mason. Ωστόσο, τα κοσμήματα, τα σουβέρ και οι σαπουνοθήκες της δεν προέρχονται από πολύτιμα υλικά, αλλά από ανακυκλωμένες πλαστικές συσκευασίες, όπως μπουκάλια σαμπουάν, κουτιά απορρυπαντικών Vanish και πολύχρωμες… συσκευασίες Nesquik!

Στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, Müll.Club, μπορεί κανείς να βρει προϊόντα όπως τη σαπουνοθήκη “The Greek”, φτιαγμένη από συσκευασίες γιαουρτιού και βρώμης, στην τιμή των £16 (περίπου 21 δολάρια), ή το σετ σουβέρ “Take Out”, από μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και διάφανα κουτιά τροφίμων, για £14 σύμφωνα με όσα μεταδίδειτο CNBC.

Η τέχνη της ανακύκλωσης — και του design

Πρώην σύμβουλος βιωσιμότητας στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Rudkin-Wilson δηλώνει πως έχει εμμονή με την ανακύκλωση και επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη γύρω από το πλαστικό.

«Θέλω ο κόσμος να πάψει να το βλέπει ως σκουπίδι και να το αναγνωρίσει ως πολύτιμο υλικό», λέει.

Η ίδια δίνει μεγάλη έμφαση στην αισθητική και λειτουργικότητα των προϊόντων της:

«Ρίχνω πολύ κόπο στην “αλχημεία” των χρωμάτων για να πετυχαίνω όμορφα, χρηστικά αντικείμενα», σημειώνει.

Μια startup με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η ανακύκλωση πλαστικού, όπως εφαρμόζεται σήμερα, δεν αποδίδει, υποστηρίζει η Rudkin-Wilson, επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ:
το 36% του παγκόσμιου πλαστικού αφορά συσκευασίες, και 85% από αυτό καταλήγει σε χωματερές.

Η ίδια ίδρυσε τη Müll.Club κατά την περίοδο της πανδημίας, αρχικά ως φυσικό κατάστημα στο Λονδίνο με επαναγεμιζόμενα προϊόντα καθαρισμού και καλλυντικών. Εκεί ξεκίνησε να πειραματίζεται με την επαναχρησιμοποίηση πλαστικού, κατασκευάζοντας τη σαπουνοθήκη – το πρώτο και πλέον δημοφιλές της προϊόν.

Από τα ράφια της Vogue, στα σπίτια των καταναλωτών

Σήμερα, τα αντικείμενα της Müll.Club πωλούνται online, σε ανεξάρτητα καταστήματα, μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιλεγμένα σημεία στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση λειτουργεί πλέον από στούντιο στο Margate, με τους πελάτες να στέλνουν τα δικά τους πλαστικά απορρίμματα, τα οποία παρακολουθούν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για να δουν πόσο βάρος ανακυκλώθηκε και πόσες εκπομπές CO₂ εξοικονομήθηκαν.

Με αυτά τα δεδομένα, η startup έχει προσελκύσει μεγάλες μάρκες:
ανακύκλωσε 32 κιλά πλαστικού από την εταιρεία Lush, δημιουργώντας 2.000 χτένες μαλλιών, ενώ συνεργάζεται με πολυτελή αυτοκινητοβιομηχανία για να μετατρέψει εσωτερικά υλικά αυτοκινήτων σε προϊόντα design.

Το Fortnum & Mason της παρείχε πλαστικές συσκευασίες στο χαρακτηριστικό τιρκουάζ της εταιρείας, τις οποίες μετέτρεψε σε σουβέρ και δίσκους. Η βρετανική Vogue περιέγραψε τη Müll.Club ως «επανάσταση της κομψής βιωσιμότητας».

«Φαντάσου να βλέπεις το δοχείο του γιαουρτιού που μόλις έφαγες… να φιγουράρει στις σελίδες της Vogue – απλά σε άλλη μορφή», λέει η Rudkin-Wilson.

Το επόμενο κεφάλαιο: έπιπλα από πλαστικό και επέκταση

Η Müll.Club σχεδιάζει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο, με νέο εξοπλισμό που θα μπορεί να επεξεργάζεται μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικού. Στόχος της Rudkin-Wilson είναι να ξεκινήσει την παραγωγή επίπλων, με πρώτη φάση τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους £250.000 για την επέκταση και τη δημιουργία καμπάνιας marketing.

Καταλήγοντας, η ίδια απευθύνει κάλεσμα σε εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για τα πλαστικά τους απόβλητα, τόσο κατά την παραγωγή όσο και μετά την κατανάλωση:

«Η βιομηχανία θα αλλάξει — και περισσότερες ιδιωτικές καινοτόμες επιχειρήσεις θα αναλάβουν δράση, φέρνοντας το τέλος της παραδοσιακής, αναποτελεσματικής ανακύκλωσης του δήμου».

Σχετικά Άρθρα