MENU

Πράσινη «ανάσα» στο κέντρο της Αθήνας με 1.000 νέες φυτεύσεις, μικροδάση και βιώσιμες παρεμβάσεις

Συνεχίζεται το σχέδιο του Δήμου για 10.000 δέντρα έως το τέλος του 2025

Με επίκεντρο το ιστορικό κέντρο της πόλης και στόχο έναν πιο βιώσιμο και φιλόξενο δημόσιο χώρο, ο Δήμος Αθηναίων υλοποίησε μια εκτεταμένη δράση αστικής φύτευσης, ενισχύοντας την πράσινη υποδομή της πρωτεύουσας. Από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, φυτεύτηκαν συνολικά 1.000 φυτά — 400 βουκαμβίλιες και 600 μυρτιές — στα παρτέρια της οδού Πανεπιστημίου. Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή ανθοφόρων φυτών σε γλαστράκια στους πολίτες, σε μια συμβολική κίνηση σύνδεσης των κατοίκων με το πράσινο της πόλης.

Η παρέμβαση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του Δήμου, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών, και τελεί υπό τον συντονισμό της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου, σε συνεργασία με πολίτες, εθελοντές και θεσμικούς φορείς. Οι φυτεύσεις στην Πανεπιστημίου θα συνεχιστούν με επιπλέον ανθόφυτα, ενισχύοντας την αισθητική και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου.

Συστηματικές παρεμβάσεις σε όλη την πόλη

Η δράση στην Πανεπιστημίου προστίθεται σε μια σειρά παρεμβάσεων πρασίνου σε διάφορα σημεία της Αθήνας, που υλοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες:

  • Λόφος Λαμπράκη (Νέος Κόσμος): Φυτεύτηκαν 65 θάμνοι και ανθοφόρα φυτά, μεταξύ αυτών και βουκαμβίλιες.
  • Πλατεία Δημήτρη Μπέη: Με τη συμμετοχή των πολιτών, φυτεύτηκαν 400 κατιφέδες και δέντρα.
  • Άλσος Ιλισίων: Πραγματοποιήθηκε φύτευση 65 δεντρολίβανων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
  • Λυκαβηττός και Άλσος Ευελπίδων: Συνεχείς φυτεύσεις, φροντίδα και επέκταση του συστήματος άρδευσης για εκατοντάδες νεαρά δέντρα.
  • Αλεπότρυπα: Οργανώθηκε η πρώτη ξενάγηση στον καινοτόμο χώρο πρασίνου microforest, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο μικρού αστικού δάσους.

Επιπλέον, διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η κλάδευση των δέντρων σε συνθήκες μεγαλούπολης», ενημερώνοντας το κοινό για τη νέα φιλοσοφία κλαδεύσεων στον Δήμο Αθηναίων, βάσει διεθνών προτύπων και του νέου Κανονισμού Πρασίνου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε ότι: «Βάζουμε χρώμα εκεί που κυριαρχούσε το γκρι. Μόνο τον τελευταίο μήνα, φυτέψαμε 400 βουκαμβίλιες και 600 μυρτιές στην Πανεπιστημίου, 400 κατιφέδες στην Παλαιά Βουλή, 65 ανθοφόρα φυτά στον λόφο Λαμπράκη, 400 κατιφέδες στην πλατεία Δημήτρη Μπέη και 65 δεντρολίβανα στο άλσος Ιλισίων. Στον Λυκαβηττό και στο άλσος Ευελπίδων επεκτείναμε το σύστημα άρδευσης για τα εκατοντάδες νέα δέντρα».

Συμπλήρωσε επίσης πως: «Δεν πρόκειται για αποσπασματικές ενέργειες. Έχουμε σχέδιο που υλοποιείται κάθε εβδομάδα, σε κάθε γειτονιά. Έχοντας ήδη φυτέψει πάνω από 7.380 δέντρα, ο στόχος του Δήμου Αθηναίων για 10.000 δέντρα μέχρι το τέλος του έτους είναι ορατός».

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιώργος Αποστολόπουλος υπογράμμισε: «Διευρύνουμε συνεχώς τους χώρους πρασίνου κι ενισχύουμε την περιβαλλοντική συνείδηση. Στον Δήμο Αθηναίων δουλεύουμε με συνέπεια για να κάνουμε την Αθήνα μία πόλη με μέλλον για όλους. Οι πρόσφατες δράσεις δενδροφύτευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης δείχνουν πως όταν ενώνονται ο δήμος, οι πολίτες και η ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορούμε να αλλάξουμε τις γειτονιές μας».

Οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με στόχο:

  • Κάλυψη περισσότερων δημόσιων χώρων με πράσινο,
  • Φροντίδα και διατήρηση των υπαρχουσών φυτεύσεων,
  • Ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας για όλες τις ηλικίες.

Σχετικά Άρθρα