(UPD – 12.15): Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, καθώς εκτός του ότι θα δώσει λύση σε πολλές σημερινές επείγουσες ανάγκες, προβλέπεται να προετοιμάσει τη χώρα και για τις προκλήσεις της επόμενης 30ετίας.
Έχοντας ως… πυξίδα τα παραπάνω, παρουσιάστηκαν σήμερα (23/7), σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πέντε βασικοί άξονες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει, ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.
Βάσει στοιχείων, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, διότι η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ επίσης ενδεικτικό είναι, πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.
Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξύ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.
Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.
Οι 5 βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:
Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.
Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.
Νωρίτερα το energodromio.gr μετέδιδε:
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα, λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης της λειψυδρίας.
Οι δομές διαχείρισης των υδάτων, ποια έργα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα (φράγματα, εκσυγχρονισμός δικτύων κ.ο.κ.), αλλά και ποια είναι τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, με επικαιροποίηση των υφισταμένων σε επίπεδο περιφέρειας ή κατάρτιση εκεί που δεν υπάρχουν, αποτελούν τα βασικά ερωτήματα που έπεσαν στο τραπέζι στη διυπουργική σύσκεψη που είχε γίνει στις αρχές του περασμένου μήνα.
Πίεση των αποθεμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι πλέον εξαιρετικά οξύ, καθώς η χώρα μας είναι στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιαστεί η χρήση νερού για ύδρευση, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της μεγάλης ζήτησης κατά τους μήνες αιχμής.
Παράλληλα, τα δίκτυα διανομής χωλαίνουν, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 50%. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα ως χώρα που έχει αγροτική παραγωγή καταναλώνει περίπου το 80% των υδάτινων πόρων της για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών.
Ακόμα, μειώνονται οι διαθέσιμοι επιφανειακοί πόροι και αυξάνονται οι γεωτρήσεις νερού, με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι γεωτρήσεις αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ η χρήση επιφανειακών υδάτων μειώθηκε κατά 40%, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα αποθέματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Τέλος, παρά τις αυξημένες βροχές των τελευταίων μηνών, τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ μειώνονται λόγω της αυξημένης ζήτησης, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους και για το κόστος του ρεύματος, πέρα από τον δεδομένο κίνδυνο της υδατικής επάρκειας.
Πηγή φωτό: Up Stories – Youtube