Συμβόλαια για φοιτητική κατοικία από Οκτώβρη μέχρι… Μάη
Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου E-real estates καταγράφει τα νέα δεδομένα της αγοράς
Έναν πραγματικό «Γολγοθά» αποτελεί για το σύνολο των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.
Σε συνέντευξή του σε ενημερωτική εκπομπή του Mega, ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου E-real estates μίλησε για τις τιμές των ενοικίων επιβεβαιώνοντας την δυσκολία του εν λόγω γρίφου. Όπως είπε, τα ακίνητα για φοιτητική στέγη είναι δυσεύρετα και τα μισθώματα στα ύψη.
Συμβόλαιο από Οκτώβρη μέχρι Μάιο
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις περιοχές που παρατηρείται έντονη τουριστική δύναμη. Δηλαδή εκεί που τα Airbnb ανθούν και ακμάζουν. Σε Χανιά και Κέρκυρα για παράδειγμα, «αν δουν οι φοιτητές ότι ένα ακίνητο πληροί τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες, θα πρέπει ο φοιτητής να κάνει ένα συμβόλαιο τον Οκτώβρη και τον Μάιο να εγκαταλείψει την φοιτητική στέγη γιατί το κτίσμα θα δοθεί για βραχυχρόνια μίσθωση και άρα τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο τους αφήνει εκτός για την εξεταστική. Αυτούς τους μήνες θα πρέπει να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο».
Παράλληλα, τόνισε ότι η «περιοχή» των 300-350 ευρώ που ψάχνουν οι περισσότεροι γονείς, υπάρχει στην πλατεία Αττικής, Αμερικής, Βικτωρίας, Πατησίων, Κολωνό. Αυτές δε οι περιοχές χαρακτηρίζονται από σπίτια 18-26 τ.μ. μερικώς ανακαινισμένα, ή σπίτια από 25-45 τ.μ. μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970-80, αλλά ακίνητα ημιυπόγεια, ισόγεια, ημιώροφοι ή εσωτερικά διαμερίσματα. Μιλάμε για κατασκευές και περιοχές που οι γονείς δεν θα ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε να διαμείνουν», συμπλήρωσε ο κ. Μπάκας.
Αυξήσεις… χωρίς φρένο
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικτύου e-real estates κατέγραψε την σωρευτική αύξηση των τιμών ενοικίασης (σε σπίτια που είναι κατάλληλα) που παρατηρείται από το 2017 και αγγίζει το 75% στον νομό Αττικής, το 63% στην Αχαΐα, στην Πάτρα συγκεκριμένα που είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη των αυξήσεων.
«Στην Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 53%. Αν πχ μια οικογένεια ψάξει να βρει σπίτι στην Αθήνα που να είναι έως 50 τ.μ. Του πρώτου ορόφου. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μίσθωμα πάνω από 400 ευρώ τον μήνα. Άρα συζητάμε για ένα προτεινόμενο μίσθωμα από 450 – 550 ευρώ για ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Οι δέκα συμβουλές της ΠΟΜΙΔΑ
Με αφορμή τις διάφορες έρευνες που διεξάγονται με αντικείμενο την οικονομική διαθεσιμότητα φοιτητικής στέγης και τη σύγκριση τιμών Ιουνίου 2024 – Ιουνίου 2023, η ΠΟΜΙΔΑ δίνει δέκα βασικές συμβουλές προς τους νέους φοιτητές και γονείς, προκειμένου να «ηρεμήσουν» και να μην προβούν σε επιπόλαιες επιλογές.
Αναλυτικά:
- Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει.
- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα. Το φοιτητικό επίδομα ενοικίου για συγκατοίκηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το απλό επίδομα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
- Μακρυά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
- Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.