Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα πολιτιστικής υποδομής της χώρας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 70.000.000 ευρώ –χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΥΠΠΟΑ και ιδιωτικές χορηγίες–, το έργο έχει στόχο τη μετατροπή του κτήματος σε έναν σύγχρονο, βιώσιμο και επισκέψιμο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό προορισμό.
Η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2025, με τις μουσειακές λειτουργίες να αποδίδονται στο κοινό το 2026. Το Υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται εντατικά για την αποκατάσταση των ιστορικών κτηρίων και τη δημιουργία μουσείων, χώρων εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων.
Το έργο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων:
Παράλληλα, αποκαθίστανται εννέα ακόμη κτήρια (όπως η Οικία Στουρμ, του Αρχικηπουρού κ.ά.), τα οποία θα εξυπηρετούν υποστηρικτικές λειτουργίες του ΥΠΠΟΑ και υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική και η αστυνομία εντός του κτήματος.
Σημαντικό μέρος του έργου αφορά τις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και πυρόσβεσης, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του χώρου. Με τη στήριξη του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη υλοποιήθηκαν καθαρισμοί και διαχείριση βλάστησης για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στα εργοτάξια του κτήματος, συνοδευόμενη από επιτελείο υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των εργασιών.
Όπως τόνισε σε δήλωσή της, το έργο στο Τατόι αποτελεί εθνικής σημασίας παρέμβαση:
«Η προστασία, αποκατάσταση και απόδοση στο κοινό του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος αποτελεί έναν δυναμικό συνδυασμό πολιτισμού και περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα έργο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».
Η ίδια υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες παρεμβάσεις πολιτιστικής υποδομής στη χώρα, απαιτώντας αυστηρό συντονισμό, επιστημονική μεθοδολογία και ακρίβεια. Η εκπόνηση των μελετών βασίστηκε στη Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, ενώ η ΑΜΚΕ «Αιγέας» των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου υποστήριξε καθοριστικά την έναρξη των πρώτων εργοταξίων το 2020.