MENU

Συγχρονισμό μεταξύ κατασκευής υποδομών, προμήθειας – εγκατάστασης ραντάρ και ολοκλήρωσης της οδικής σύνδεσης επιδιώκει το ΥΠΟΜΕ για το αεροδρόμιο Καστελίου

Καθώς το κατασκευαστικό αντικείμενο προχωρά με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στα αεροναυτιλιακά συστήματα

Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κρήτης στο Καστέλι έχει ήδη ξεπεράσει τα βασικά ορόσημα του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου Υποδομών, όπως πιστοποιήθηκε προ ημερών από την ηγεσία του υπουργείου. Ήδη η πρόοδος του έργου έχει φθάσει το 60%, όταν τα ενδεικτικά ορόσημα που είχαν τεθεί για το 2025 ήταν η υλοποίηση του 50% του έργου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και το 70% αυτού στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει το έργο, οι βασικές υποδομές – όπως οι διάδρομοι – έχουν ξεπεράσει το 80%, ενώ το terminal βρίσκεται περίπου στο 55%. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή τη στιγμή στο εργοτάξιο απασχολούνται περίπου 860 εργαζόμενοι και δουλεύουν 700 μηχανήματα ενώ με την έναρξη των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, ο αριθμός του προσωπικού θα ξεπεράσει τα 1.500 άτομα.

Η συμβατική υποχρέωση αλλά και η πραγματική πρόοδος των εργασιών υποδηλώνει πως το νέο διεθνές αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο κατασκευαστικά στο τέλος του 2026, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το Φεβρουάριο του 2027.

Χωρίς να έχει μετατεθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα το δημόσιο έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν ζητήματα εντός και εκτός της έκτασης του αεροδρομίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να μην σημειωθεί καθυστέρηση. Το πρώτο αφορά σε αρχαιολογικά ευρήματα σε σημείο εντός της έκτασης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση του ραντάρ του νέου αεροδρομίου. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τον ανάδοχο κατασκευής (ΤΕΡΝΑ) και τον Παραχωρησιούχο του έργου (ΤΕΡΝΑ – GMR Airports Ltd – Δημόσιο) για τις περαιτέρω κινήσεις.

Επισπεύδεται η προμήθεια των αεροναυτιλιακών συστημάτων

Σε ότι αφορά τη συνδετήρια οδό του αεροδρομίου, αυτή προχωρά κανονικά ως προς την κατασκευή της, χωρίς ωστόσο να φαίνεται δυνατή η εμπρόθεσμη κατασκευή οδικής σήραγγας 3 χιλιομέτρων (σχεδιάστηκε εκ των υστέρων), καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.

Παράμετρος που επίσης απασχολεί την τελική λειτουργία του έργου – και τέθηκε επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κρήτη – είναι η καθυστέρηση προμήθειας του απαραίτητου αεροναυτιλιακού εξοπλισμού από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά πληροφορίες επισπεύδονται οι κινήσεις ώστε ο χρονισμός λειτουργίας των εγκαταστάσεων να συμπέσει με την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Για πολλούς το νέο αεροδρόμιο – σε έκταση 94.000 τ.μ., μεγαλύτερη κατά 32% από τον αρχικό σχεδιασμό – θεωρείται ως «game changer» τόσο για τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία της Κρήτης και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας καθώς θα έχει σχεδόν διπλάσιο capacity εξυπηρέτησης επιβατών στη φάση ωρίμασής του. Ειδικότερα, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσει τους 18 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση. Το νέο αεροδρόμιο Καστελίου θα διαθέτει περιοχή εμπορικών χρήσεων 13.000 τ.μ. αλλά και αποθηκευτικούς χώρους και χώρους γραφείων αεροδρομίου άνω των 6.000 τ.μ., ενώ θα είναι συνδεδεμένο οδικώς με τον ΝΟΑΚ και το ΒΟΑΚ. Πρόκειται δε για ένα «πράσινο αεροδρόμιο» με ιδία παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, ενώ ανταποκρινόμενο στην ανάγκη μέριμνας για την κλιματική αλλαγή, θα δίνεται έμφαση στη μείωση αποτυπώματος CO2.

Σχετικά Άρθρα