MENU

Το τακούνι… κοστίζει: Γιατί οι γυναίκες επιχειρηματίες «τρώνε πόρτα» από τις τράπεζες

Τα στερεότυπα κρατούν τις γυναίκες εκτός τραπεζών και εντός «κουζίνας», ακόμα και όταν έχουν business plan

Οι γυναίκες που επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο της επιχειρηματικότητας συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις που οι άνδρες συνάδελφοί τους δεν αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό. Κοινωνικά στερεότυπα, έλλειψη προτύπων και περιορισμένα δίκτυα είναι μερικά από τα εμπόδια.

Όμως υπάρχει ένα ακόμη πιο ύπουλο: η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με έκθεση της Swoop Funding, που ανέλυσε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνδρες ιδρυτές έχουν 12 φορές περισσότερο επιχειρηματικό χρέος από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ανδρικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν χρέος ύψους 9,5 δισ. λιρών (11,2 δισ. ευρώ), ενώ οι γυναικείες μόνο 769 εκατ. λίρες (904,7 εκατ. ευρώ).

Το “καλό” χρέος που οδηγεί στην ανάπτυξη – αλλά όχι για όλες

Το χρέος αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό – συχνά χρησιμοποιείται για επέκταση, κάλυψη λειτουργικών εξόδων ή ανάκαμψη από δυσκολίες. Όμως το χάσμα είναι εντυπωσιακό: το μέσο χρέος για ανδρικές εταιρείες είναι 315.000 λίρες, ενώ για γυναικείες μόλις 91.000 λίρες.

Το British Business Bank αποκαλύπτει μια ακόμα πιο ανησυχητική εικόνα: για κάθε 1 λίρα που επενδύεται μέσω venture capital στη Βρετανία, λιγότερο από 1 πένι (0,01 λίρα) καταλήγει σε ομάδες με μόνο γυναίκες ιδρύτριες. Οι άνδρες παίρνουν 89 πένες. Οι μεικτές ομάδες μόλις 10.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η CEO της Swoop, Andrea Reynolds, εξηγεί:

“Η απλή απάντηση είναι ότι οι άνδρες ζητούν χρηματοδότηση νωρίτερα απ’ ό,τι οι γυναίκες. Όμως η λύση δεν είναι τόσο απλή.”

Πολλές γυναίκες ξεκινούν από το… τραπέζι της κουζίνας, όπως λέει η ίδια – κάτι που συχνά σημαίνει ότι βασίζονται σε δικούς τους πόρους, αντί να καταφύγουν σε δανεισμό. Επιπλέον, πολλές δεν γνωρίζουν τι επιλογές υπάρχουν ή δεν βλέπουν τη χρηματοδότηση ως στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης.

Και, βέβαια, υπάρχουν και πολιτισμικά εμπόδια: το χρέος θεωρείται κάτι αρνητικό, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί – ειδικά για γυναίκες που έχουν εκπαιδευτεί να “κάνουν υπομονή και να αποταμιεύουν”.

“Το επιχειρηματικό χρέος δεν είναι δάνειο για διακοπές ή αμάξια. Είναι επένδυση στο όραμά σου – και αν είναι καλά σχεδιασμένη, θα σου φέρει απόδοση.” – Andrea Reynolds

Το success story της Stacey-Rebekka Karlsson

Η Stacey-Rebekka Karlsson, ιδρύτρια της Goho Agency, πήρε κρατικό δάνειο 25.000 λιρών και το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό:

“Μετά την πανδημία είχαμε ομάδα, πελάτες, events, PR, digital – και από τότε αναπτυσσόμαστε κάθε χρόνο.”

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες επιχειρηματίες για καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση;

  • Εξειδικευμένοι επενδυτές και angel funds που στοχεύουν σε γυναίκες
  • Δίκτυα όπως το Female Founders Rise και πλατφόρμες με μέντορες
  • Κρατικά προγράμματα στήριξης, όπως το Prince’s Trust ή τα Women in Innovation Awards
  • Accelerators όπως το Invest in Women Hub και το National Women’s Enterprise Week

Σημαντική είναι και η καλή χρήση του δανείου: οργανωμένο πλάνο, σωστή διαχείριση ρευστότητας, και επένδυση στα κατάλληλα σημεία από την αρχή, ώστε το χρέος να λειτουργήσει σαν εργαλείο – όχι βάρος.

Το συμπέρασμα;

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο για λίγους – αλλά αν δεν υπάρξει ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ταλέντο και οι ιδέες υπάρχουν. Το μόνο που μένει είναι να αρθούν τα εμπόδια και να ανοίξουν οι πόρτες για όλες.

Σχετικά Άρθρα