MENU

Κ. Κυρανάκης: Εξετάζουμε την 24ωρη λειτουργία του Μετρό κάθε Σάββατο – Τι είναι το ειδικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας

Σειρά μέτρων εξετάζει το ΥΠΟΜΕ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Σε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, όπως η εξέταση για 24ωρη λειτουργία, κάθε Σάββατο, μετρό και τραμ στην παραλιακή, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Ειδικότερα, κεντρικό σημείο της παρέμβασής του ήταν η πρόταση για 24ωρη λειτουργία του μετρό κάθε Σάββατο, ώστε να διευκολύνεται η ασφαλής μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες.

Όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί προ τεσσάρων εβδομάδων από τη ΣΤΑΣΥ να εκπονήσει σχετική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει διατυπωθεί και για το τραμ της παραλιακής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου καταγράφεται υψηλή κίνηση και αυξημένα τροχαία. 

Ειδικό Ταμείο Ασφάλειας

Πέραν από την εξέταση του μέτρου για 24ωρο μετρό και τραμ στην παραλιακή το Σάββατο, το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα που προκύπτουν μέσω ψηφιακής καταγραφής παραβάσεων. Όπως διευκρίνισε, ο αναπληρωτής υπουργός , στόχος είναι να μη χρηματοδοτούνται τα μέτρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ο φορολογούμενος, πράγματι, δεν πρέπει να πληρώνει κάτι τέτοιο. Εμείς πάμε να φτιάξουμε ένα Ταμείο για έσοδα από παραβάτες. Φτιάχνουμε ένα σύστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα τοποθετήσει τις κάμερες και θα ξεκινήσει η είσπραξη εσόδων, από τις ψηφιακές κλήσεις, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες» ανέφερε.

Επίσης, τόνισε πως τα χρήματα από παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δράσεις για την οδική ασφάλεια.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε διάλογο με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με όσους χρησιμοποιούν απειλές. «Θα εξετάσουμε όλα τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η κύρια αιτία θανάτου στους νέους κάτω των 29 ετών είναι τα τροχαία ατυχήματα» και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια.

Σχετικά Άρθρα