MENU

Κίνα: Η… πατέντα των Zeekr και Neta για την αύξηση πωλήσεων στα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Τι είναι τα αυτοκίνητα «μηδενικών χιλιομέτρων» και ποιες οι αντιδράσεις της βιομηχανίας

Μια νέα μέθοδο για να πετύχουν την αύξηση στις πωλήσεις τους προωθούν τα τελευταία χρόνια οι κινεζικές μάρκες ηλεκτρικών οχημάτων Neta και Zeekr.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κανόνισαν την ασφάλιση των αυτοκινήτων πριν πωληθούν σε αγοραστές, σύμφωνα με το Reuters, επιτρέποντάς τους, βάσει των πρακτικών ταξινόμησης αυτοκινήτων της κινεζικής βιομηχανίας, να κλείνουν τις πωλήσεις νωρίς, ώστε να μπορούν να επιτύχουν τους μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους, όπως ανέφεραν οι αντιπρόσωποι και οι αγοραστές.

Η Neta πραγματοποίησε πρόωρες πωλήσεις τουλάχιστον 64.719 αυτοκινήτων μέσω αυτής της μεθόδου από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, αριθμός που αντιπροσώπευε περισσότερες από τις μισές πωλήσεις των 117.000 οχημάτων που ανέφερε κατά τη διάρκεια των 15 μηνών.

Βάσει αντίστοιχων πηγών, η Zeekr, μια premium μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων που ανήκει στην Geely (οι μετοχές της οποία υποχώρησαν έως και 4% στο Χονγκ Κονγκ χθες, 21/7, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 26 Ιουνίου), χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για να πραγματοποιήσει πρόωρες πωλήσεις στα τέλη του 2024 στην πόλη Xiamen του νότιου τμήματος μέσω του κύριου αντιπροσώπου της εκεί, της κρατικής Xiamen C&D Automobile.

Αναλυτές και επενδυτές που παρακολουθούν την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας καταγράφουν τις αποδόσεις και εκτιμούν τα επίπεδα αποθεμάτων με δύο σύνολα δεδομένων πωλήσεων. Οι αριθμοί χονδρικής που αναφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην ένωση του κλάδου δείχνουν πωλήσεις από αυτοκινητοβιομηχανίες σε αντιπροσώπους, ενώ τα δεδομένα λιανικής που συγκεντρώνονται από τα αρχεία ταξινόμησης της υποχρεωτικής ασφάλισης κυκλοφορίας δείχνουν τις πωλήσεις στους χρήστες.

Τα αυτοκίνητα «μηδενικών χιλιομέτρων» και η περίοδος κρίσης της βιομηχανίας

Τα οχήματα που έχουν καταγραφεί ως πωλημένα πριν φτάσουν σε έναν αγοραστή ονομάζονται «μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μηδενικών χιλιομέτρων» στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία. Η πρακτική αυτή προέκυψε από τον αδίστακτο ανταγωνισμό για πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, η οποία μαστίζεται από έναν βάναυσο, μακροχρόνιο πόλεμο τιμών που προκαλείται από τη χρόνια παραγωγική ικανότητα, που βρίσκεται σε πλεόνασμα.

Η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια περίοδο κρίσης, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να καταδικάζουν την πρακτική των αυτοκινήτων με μηδενικά χιλιόμετρα, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας να δεσμεύεται να ρυθμίσει τον «παράλογο» ανταγωνισμό και άλλους κυβερνητικούς φορείς να διοργανώνουν συναντήσεις με τους μεγαλύτερους παράγοντες της βιομηχανίας, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τέτοιες μεθόδους.

Το Σάββατο (19/7), το Auto Review, που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας, ανέφερε ότι το υπουργείο Βιομηχανίας σχεδίαζε να καταστείλει την πρακτική, απαγορεύοντας την μεταπώληση αυτοκινήτων εντός έξι μηνών από τη στιγμή της πώλησης.

Όπως επίσης, ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters χθες, η έκθεσή του «περιείχε ανακριβείς περιγραφές σχετικά με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) και άλλες αρμόδιες αρχές σχετικά με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με μηδενικά χιλιόμετρα», προσθέτοντας ότι αυτά τα εξαρτήματα είχαν διαγραφεί από το αρχικό άρθρο.

Σχετικά Άρθρα