Τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης εξετάζει μεταξύ άλλων η Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει έρθει αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη ξηρασία που έχει αφήσει τις δεξαμενές που τροφοδοτούν την Αθήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg και σε συνέχεια της σύσκεψης του πρωθυπουργού επί του θέματος, κάνει ειδική αναφορά στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Μάλιστα, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις ύδρευσης, που ελέγχονται κυρίως από δήμους, θα συγχωνευθούν σε τρεις για να βελτιώσουν τη διαχείριση του εν λόγω σπάνιου πόρου, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος.
Ειδικότερα, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ ένας τρίτος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα απλουστευθούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα.
Ταμείο χρηματοδότησης φραγμάτων
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων για την προστασία της ασφάλειας του νερού, ενώ την ίδια ώρα Κρήτη και Αττική θα προσδιοριστούν ως περιοχές με πρόβλημα, προκειμένου να επιταχυνθούν τα έργα.
Στην παρούσα χρονική φάση, υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, που απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το 2019, έχουν ήδη υλοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων με κόστος 356,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να υποστούν τροποποιήσεις, καταλήγει το Bloomberg.