Περισσότεροι από 1 στους 5 Ευρωπαίους εκτίθενται σε επιβλαβή επίπεδα θορύβου από τις μεταφορές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA). Η ηχορύπανση κατατάσσεται πλέον ως η τρίτη πιο θανατηφόρα περιβαλλοντική απειλή, μετά τη ρύπανση του αέρα και τις ακραίες θερμοκρασίες.
Η οδική κυκλοφορία είναι η κύρια αιτία ηχητικής όχλησης, με εκτιμώμενους 92 εκατομμύρια πολίτες να εκτίθενται σε επίπεδα θορύβου άνω των 55 ντεσιμπέλ (dB) – όριο που θέτει η Οδηγία της ΕΕ για τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο (END) για την περίοδο ημέρας-βραδιού-νύχτας. Ο μέσος αυτός όρος λαμβάνει υπόψη την αυξημένη ευαισθησία των ανθρώπων στον θόρυβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ακολουθούν:
Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν φυσιολογικό στρες, διαταραχές ύπνου και οδηγούν σε 66.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, καθώς και σε αυξημένα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, σύμφωνα με την πενταετή έκθεση Environmental noise in Europe, που καλύπτει 31 χώρες.
«Η ηχορύπανση συχνά υποβαθμίζεται ως απλώς ένα ενοχλητικό στοιχείο της καθημερινότητας», σημειώνει η εκτελεστική διευθύντρια του EEA, Leena Ylä-Mononen. «Όμως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον είναι εκτεταμένες και σημαντικές».
Σύμφωνα με τα πιο αυστηρά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ορίζει το επικίνδυνο επίπεδο στα 53 dB για την οδική κυκλοφορία, σχεδόν 1 στους 3 Ευρωπαίους εκτίθεται σε θόρυβο που ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Αναλογικά, η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική:
Αντιθέτως, μόνο τρεις χώρες – η Εσθονία, η Σλοβακία και η Πορτογαλία – παρουσιάζουν ποσοστά κάτω από 10% του πληθυσμού που επηρεάζεται από θόρυβο πέρα από τα επιτρεπτά όρια.
Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της, δηλαδή τη μείωση κατά 30% των ανθρώπων που ενοχλούνται χρόνια από τον θόρυβο των μεταφορών έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 2017).
Η έκθεση προτείνει νομοθετικές παρεμβάσεις για κάθε κατηγορία μεταφοράς:
Επιπλέον, μέτρα όπως ειδικά ηχομονωτικά υλικά, μονώσεις κτηρίων και ηχοφράγματα εφαρμόζονται σε οικιστικές περιοχές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύνδεση μεταξύ πρασίνου και ηχητικής προστασίας: Περίπου το 29% της έκτασης του δικτύου Natura 2000 επηρεάζεται από υψηλά επίπεδα θορύβου, υπονομεύοντας τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Η βελτίωση της πρόσβασης σε ήσυχες, φυσικές περιοχές δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ψυχολογική ανάταση των πολιτών, μειώνοντας την ενόχληση από τον θόρυβο.